Надія на фініш

31.07.2010

Судячи з результатів виступів наших атлетів після Олімпіади–2008, помітно, що вітчизняна «королева спорту» переживає спад. На минулорічному чемпіонаті світу українці не здобули жодної медалі, так само відбувається й на нинішньому єврофорумі в Барселоні. За потрапляннями до вісімки найкращих наші традиційно ходять серед лідерів, але ж цінуються передусім сходження на п’єдестал.

Позавчора ввечері найближче до нагород серед українців підійшов стрибун потрійним Віктор Кузнєцов. Та навіть особистий рекорд броварчанина (17,29 м) дозволив йому посісти лише четвертий рядок підсумкового протоколу. Спортсмен задоволений власним виступом, хоча й скаржився на нестійкі властивості доріжки через мінливість погоди. А тріумфував тут, так само із власним досягненням (17,81), темношкірий британець Філіпс Айдоу.

Небесна канцелярія справді вередувала — то виписувала дощ, то сонце, то мряку з усіма неприємними наслідками для атлетів. Це вочевидь заважало стрибунам у висоту, бо видатних результатів не показав навіть російський дует найкращих — Олександр Шустов (2,33 м) та Іван Ухов (2,31). 22–річний харків’янин Олександр Нартов завершив змагання шостим (2,26 м).

Впадає в око гідне п’яте місце молодої запоріжанки Марії Ремень у фіналі стометрівки (11,31 сек.), де в нас немає пристойних здобутків із часів Жанни Пінтусевич–Блок.

Того ж дня успішно подолали друге коло відбору Сергій Лебідь (500 м) і Станіслав Мельников (400 м із бар’єрами), що дозволило їм пробитися до сьогоднішніх фінальних забігів.

На ранок п’ятниці командний залік очолювала збірна Росії з дев’ятьма медалями в активі — по три кожного ґатунку. Але вчора в обід француз Йоганн Дініс перемогою в ходьбі на 50 км приніс третє «золото» Франції. Українські ходаки Андрій Ковенко й Сергій Будза зійшли з супермарафонської дистанції.

Учора упевнено подолали свої кваліфікації Вікторія Стьопіна (стрибки у висоту) та Євгенія Снігур (100 м із бар’єрами). Також непогані результати після двох видів мали наші семиборки: Наталя Добринська йшла другою, а Ганна Мельниченко з Людмилою Йосипенко посідали четверте та п’яте місця, відповідно.

Завершиться чемпіонат Європи завтра. Хоча наші поки що без нагород, є підстави сподіватися, що у вихідні ситуація покращиться.