Беріть і користуйтеся

30.07.2010

Міжнародний валютний фонд офіційно схвалив надання Україні кредитної лінії в розмірі 15,15 мільярда доларів. Водночас МВФ скасував колишню дворічну програму «стенд–бай» загальним обсягом близько 16,5 млрд. дол., відкриту в листопаді 2008 року.

Нагадаємо, що вітчизняні аналітики, у тому числі й фахівці з іменем, до останнього вкрай скептично оцінювали можливість надання Україні такої позики. Втім уряд пішов на вимоги донорів: зокрема, на секвестр держбюджету зі зменшенням його дефіциту з 5,3% ВВП до 4,99%, на підвищення тарифів на природний газ для населення і теплокомуненерго та ухвалення поправок до закону про Національний банк.

Нова програма співпраці з МВФ розрахована на два з половиною роки. Перший транш, який Україна очікує отримати вже найближчими днями, становитиме 1,89 млрд. дол. і буде спрямований на збільшення золотовалютних резервів НБУ та часткове покриття дефіциту бюджету цього року. Отримання другого траншу кредиту МВФ заплановане на кінець грудня. За словами віце–прем’єра Сергія Тігіпка, МВФ погодився виділити з позики на покриття дефіциту держбюджету 2010 року 2 млрд. дол. «Але вже з наступного року усі без винятку кошти будуть спрямовані лише на поповнення золотовалютних резервів Нацбанку. Це дозволить насамперед стабілізувати національну валюту.

«В офіційному релізі МВФ говориться про продовження реформ, стабілізацію і рекапіталізацію банківської системи тощо. Ми не втаємничені в процедуру переговорів, але, напевно, на сьогодні цього для МВФ було достатньо», — прокоментував «УМ» керівник аналітичного відділу компанії «Івекс кепітал» Володимир Дінул. Він не поділяє пересторогу, буцімто черговий кредит призведе до небезпечного зростання державного боргу. «Суми не великі, — каже експерт. — Сьогодні державний борг (прямий та гарантований) становить трохи більше як 31% від ВВП на 2010 рік.  Теоретично такий рівень боргу не є загрозливим. Проблема полягає в тому, що країна продовжує жити в борг, тоді як в економіці країни нічого не змінюється».

Тим часом опозиція дотримується кардинально протилежної точки зору. «Ми попереджаємо МВФ, що фінансовий тягар щодо повернення цього кредиту повністю лягає на плечі простих громадян. Реформаторський «зуд» Януковича призвів до загострення політичної та економічної кризи в Україні», — заявили в опозиційному уряді БЮТ і закликали керівництво Фонду переглянути своє рішення — тобто не давати гроші Україні.

 

ОЦІНКА

На думку аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, кредит МВФ є кредитом довіри до України, надає їй широкі можливості та є позитивним сигналом для інвесторів. «Фонд досить велике значення надає питанню реформ в Україні. Тому те, що економічний блок уряду паралельно з проведенням перемовин про кредит почав активні дії з реформування економіки, звісно, позитивно вплинуло на рішення МВФ. Але після отримання кредиту головним завданням уряду є завершення реформ у пенсійній та податковій сферах. Звісно, ця справа складна, враховуючи те, які дискусії розгорілися навколо Податкового кодексу», — сказав «УМ» Олександр Жолудь.