АФІША

30.07.2010
ВИСТАВКИ

Андрій Гуменюк «Забави дитячі», Антон Логов, Микита Кравцов «Велике будівництво», Станіслав Перфецький «Що таке мистецтво?» та Анна Войтенко «Ти Ілюзія»

«Я Галерея», яка має центри в різних кінцях Подолу, презентувала відразу чотири мистецькі проекти: Андрія Гуменюка, Станіслава Перфецького, Антона Логова і Микити Кравцова, а також Анни Войтенко.

Андрій Гуменюк каже, що його проект «Забави дитячі» не про дітей. В індустріальному світі вони позбавлені дитинства. Їхні ігри полягають у тому, щоб зрозуміти нові, штучно створені цінності. «Художник — пес, який має гавкати, а не пудель, який викликає замилування і радість. Краса ж має спонукати і тривожити, а не присипляти і заспокоювати», — зазначив на відкритті Гуменюк.

«Що таке мистецтво?» — на це запитання своїми роботами відповідає Станіслав Перфецький, який у багатьох асоціюється з головним героєм «Перверзії» Юрія Андруховича. Хоча проект презентували у галереї і з полотен художника видно, що це молода людина, яка виросла на коміксах та поп–арті і живе десь поруч із нами, все одно ніхто з відвідувачів не знає, хто такий Станіслав Перфецький. Його роботи з одного боку нагадують радянські плакати: міцні жінки–берегині, чоловіки у вушанках, а з іншого боку — це актуальне мистецтво чистої води. Чого тільки варта дівчина з висунутим язиком, яка намагається правильно вимовити the. Полотно «Яка чудова English–мова» так і проситься на перше місце у конкурсі антиреклами.

Антон Логов і Микита Кравцов у проекті «Велике будівництво» висвітлюють наболілу тему сьогодення — неконтрольовану забудову міста, винищення зелених насаджень. Хлопці вловлюють типові для Києва реальні картини і презентують їх на суд людський. Наприклад, фотографія білборду «Київ — місто квітів» на тлі недобудованих багатоповерхівок.

Фотограф Анна Войтенко, подружившись із художником Тіберієм Сільваші, покинула камеру і зайнялася інсталяцією. У дворі на Хорива вона продовжує ідею одного із проектів Сільваші «Горизонт». Анна показує, що із простором усе гаразд, це людина — ілюзія. Стовпи із дзеркал символізують втрату реальності. Сучасна людина бачить лише відображення «відносно набутої правди», як пояснює Войтенко. Ця омана її заспокоює і позбавляє бажання шукати правду.

Арт–центр «Я Галерея», виставки тривають до 10 серпня.

 

«Художники Слобожанщини». Живопис

Минулого літа Національний художній музей України започаткував проект, який має на меті ознайомити шанувальників живопису з полотнами, що зберігаються у фондосховищі. Почали з художників Південної Пальміри. Цього року знайомство з невідомими шедеврами триває. Після одеської школи музей презентував харківських художників, які творили на межі ХІХ—ХХ століть. На виставці представлені роботи засновників харківської школи Дмитра Безперчого, Марії Раєвської–Іванової, а також їхніх учнів — Петра Левченка, Михайла Беркоса, Михайла Ткаченка, Семена Прохорова. Ці художники, переосмислюючи надбання французьких імпресіоністів, зробили великий внесок у розвиток українського пейзажного живопису.

Національний художній музей України, виставка триває до 29 серпня.

 

Тимофій Строганов. «Драбина в небо». Живопис, графіка

Тимофій Строганов — представник Дніпропетровської живописної школи художників, які народилися в 60–х роках минулого століття (Олег Голосій, Ігор Коновалов, Едуард Потапенко, Сергій Корнієвський). Будучи послідовником класиків експресіонізму (Едвард Мунк, Френсіс Бекон), художник знаходить свій власний стиль. Кожна з його робіт є своєрідною живописною акцією. Чому виставка називається «Драбина в небо»? Строганов пояснює це тим, що люди не вміють літати, та все одно тягнуться у небо. Висота — символ прагнення до самовдосконалення. Сходинки — шлях до вершини. Художник фіксує все, що побачив, піднімаючись увись.

Галерея «Дукат» (вул. Грушевського, 4), виставка триває з 29 липня до 23 серпня.

 

КІНО

«Кішки проти собак: помста Кітті Галор» (США) 3D

Режисер — Бред Пейтон, у ролях: Карлос Алазракі, Крістіна Епплгейт, Алек Болдуїн, Фред Армізен, Крістіна Барр, Кріс О’Доннелл, Джо Пантольяно, Ів Каша, Лара Каша, Бетт Мідлер, Майкл Кларк Дункан, Роджер Мур, Ніколас Еверетт

Якщо не брати до уваги, що в основі фільму лежить давня байка про війну кішок і собак, тоді можна сказати, що це ще одна історія про загарбників і рятівників, війну добра і зла. Герої фільму — собаки і коти — веселі персонажі, високоосвічені, володіють новинками техніки. Їхнє суперництво, яке закладене природою, переростає у дружбу, коли йдеться про порятунок людства. Річ у тім, що кішка Кітті Галор збунтувала проти своєї команди. Вона кидає роботу агента шпигунської організації МЯУС і замислює диявольський план, реалізувавши котрий Кітті стане керманичем світу. Суперагенти–собаки йдуть на примирення зі своїми конкурентами з табору котів. До кішок і собак приєднуються голуби. Хоча пернаті не такі спритні, як чотириногі суперагенти, і мозок мають розміром із виноградину, проте стають у пригоді. 3D комедія поєднує ігрові зйомки, ультрасучасну аніматроніку і комп’ютерну анімацію.

 

«Солт» (США)

Режисер — Філіп Ной, у ролях: Анджеліна Джолі, Лів Шрайбер, Чіветел Еджіофор, Даніель Ольбрихський, Аугуст Діль, Деніел Пірс, Хант Блок, Андре Блок, Олек Крупа, Кессіді Хінкль

«Якось я зустрілася з Емі Паскаль, співголовою Sony Pictures, і в розмові вона згадала, що хотіла б зробити фільм, подібний до бондіани, — згадує Анджеліна Джолі. — Я пожартувала, що хочу бути Бондом. Скоро цей невинний жарт перетворився на проект». Студія Columbia Pictures почала працювати над новим гостросюжетним трилером із тим розрахунком, що головну роль буде грати актор чоловічої статі. Один із творців фільму, прочитавши завершений сценарій, у головній ролі побачив оскароносну Анджеліну. Довелося змінити героя — з Едвіна Солт на Евелін Солт. За сценарієм агент ЦРУ Евелін Солт була звинувачена в тому, що працює під прикриттям на Росію. Весь її світ летить шкереберть, і Солт нічого не залишається, як будь–яким способом довести свою невинуватість. Після того як її називають російським «кротом», Солт втікає з офісу ЦРУ у Вашингтоні і використовує весь свій досвід, щоб зберегти життя. У чарівного агента ЦРУ є родина. Чоловік і діти не знають, куди саме на роботу ходить героїня Джолі, тим паче не здогадуються, що вона склала країні присягу вірності й честі.

 

КЛУБИ

Inusa Dawuda, Ділайс, Makhno Project
31 липня, Вене­ціанська протока Гідропарк, 11.00
Квитки 80 грн.

Йолка
31 липня, Crystal Hall, 22.00
Квитки 100 грн.

Crystal All Stars
30 липня, Crystal Hall, 22.00
Квитки від 50 до 100 грн.

Група «Східний Експрес»
1 серпня, клуб Docker pub (вул. Богатирськая, 25), 21.30
Вхід 70 грн.

Marakesh
31 липня, «Бочка пивна» (вул. Хмельницького, 3б), 21.00
Вхід 30 грн.

«Антитіла» & Mr.Oч & His Root Boys
31 липня, Dockers ABC, 22.00
Вхід 50 грн.

«Ляпіс Трубецкой»
1 серпня, Crystal Hall, 20.00
Квитки 150 грн.

 

ФЕСТИВАЛІ

Міжнародний фестиваль Славське Rock Fest

30 липня — 1 серпня, селище Славське,

Львівська область

У межах фестивалю на вечірній сцені будуть виступати кращі гурти з Європи та України: харизматичний «Мертвий Півень», веселі «Гуцул Каліпсо», панкова «Димна Суміш», лірична «Махіма», чарівні «Ґорґішелі», а також «ТаРута», «Рутенія», Revenko–Band та Animals’ Session, поляки Farben Lehre і TABU, італійці Strawberry Street, німці Nader and His Ban та шалені грузини Zumba Land. Спеціальний гість — Gogo з гурту Mamasweed. Упродовж трьох днів також пройде міжнародний симпозіум керамістів. На острові зроблять піч, у якій в останню ніч випалюватимуть усю раніше вироблену гостями фестивалю кераміку. А в місцевому Будинку культури організують усіх, хто бажає взяти участь у створенні мозаїчного панно з битої плитки. Тема мозаїки — пори року у Славському. Це загальна тема, але як її втілити — придумуйте самі. Спільно з майстрами, художниками та мозаїстами кожен зможе виліпити свій клаптик пори року.

Вартість квитка на всі 3 дні фестивалю — 70 грн.