Виїзна сесія

30.07.2010

Сумський стадіон «Ювілейний» уже дев’ять років стоїть в очікуванні матчів високого рівня. Бувало, розіграти Кубок України сюди навідувалися «Динамо» й «Шахтар», торік тут проводили двобій за Суперкубок України. Але «на постійній основі» трибуни сучасної арени, розрахованої на 26 тисяч глядачів, спостерігають хіба за перипетіями баталій у другій лізі. Та й то нинішнього літа ФК «Суми» ледь не наказав довго жити — добре що знайшов фінансову підтримку в російського бізнесмена Костянтина Григоришина. А позавчора арена дочекалася ще одного «серйозного» поєдинку — ФФУ довірила Сумам провести фінал Кубка України серед жінок (до речі, він уперше відбувся не на столичному НТЦ ім. Баннікова. Близько двох тисяч місцевих глядачів і група підтримки з Харкова скористалися правом вільного входу, аби оцінити майстерність двох найкращих вітчизняних команд — чернігівської «Легенди» й харківського «Житлобуду–1». Публіка доброзичливо підбадьорювала учасниць матчу в прагненні приборкати «Джабулані», а грали дівчата саме цим підступним м’ячем.

Аби трохи полегшити спортсменкам умови спекотного дня, сонце сховалося за хмари, а у другому таймі поле освіжив дощик. Утім це не врятувало дівчат від знесилення й судом. А Наталія Жданова з Чернігова шокувала глядачів, просто на полі знепритомнівши. Лікарі «швидкої» привели її до тями. Футболістка–боєць рвалася продовжувати гру, однак тренер її замінив.

Ігрову перевагу мали харків’янки. Вже у стартові чверть години вони втілили в голи два удари з близької відстані. «Легенда» відповіла красивим влучним «пострілом» зі штрафного Вікторії Крилової, яка виступає під рідкісним 99–м номером. Однак коли в другому таймі «Житлобуд» провів успішну контратаку, підсумок протистояння став зрозумілим. Хоча чернігівки билися до останнього й на останніх секундах скоротили відставання до мінімуму.

«Ми прагнули здобути Кубок у грі з принциповим суперником, аби довести самим собі, що вміємо грати в футбол. Можливо, ми більше хотіли перемогти, ніж дівчата з Чернігова, тому підсумок — закономірний», — поділилася враженнями автор дубля Ганна Татаринова. Минулого року «Житлобуд» у фіналі Кубка поступився «Легенді», а перед тим двічі поспіль обігу вав чернігівок у суперечках за почесний трофей.

«За важких погодних умов дівчата показали непоганий футбол, — прокоментував гру для «УМ» головний тренер жіночої збірної Анатолій Куцев, присутній на трибуні. — Я проглядав вісьмох кандидаток до національної команди, але ніхто з них вище голови не стрибнув. Харків’янки ще діяли непогано, переважали суперниць у командних взаємодіях, а от «Легенда» може грати й краще». Наставник також припустив, що збірна може проводити в Сумах офіційні матчі.

 

ТАБЛО

Жінки. Кубок України. Фінал

«Житлобуд–1» (Харків) — «Легенда–ШВСМ» (Чернігів) — 3:2

Голи: Нестеренко, 11; Татаринова, 16, 53 — Крилова, 29; Станкевич, 90+5

Суддя — Інна Дідич (Київ)

 

ПІСЛЯМОВА

Ярослав Ланцфер, головний тренер «Житлобуду»:

— Ми намагалися контролювати м’яч, грати швидко, в один–два дотики. Було непросто, але оскільки ми перемогли, то можна вважати, що гра нам вдалася.

Сергій Сапронов, головний тренер «Легенди»:

— Ми провалили початок матчу, а наздоганяти виявилося дуже важко. На жаль, у нас не знайшлося лідерки, яка повела б партнерок уперед.