«Кандидати у новосели, я даю вам надію!»

29.07.2010

Кабмін Миколи Азарова, як і свого часу команда його попередниці, вирішив взятися за житлово–будівельні проблеми своїх співвітчизників. Прем’єр Юлія Тимошенко, нагадаємо, діяла просто: за гроші державної іпотечної установи купила невелику кількість квартир — і під телекамерами напередодні виборів роздала їх черговикам, переважно з числа лояльних до ЮВТ органів МВС. Натомість Микола Азаров вирішив реанімувати Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву. І нібито навіть знайшов для цієї благородної справи гроші. Вчора новий керівник фонду Леонід Рисухін розповів про стратегію роботи та, звичайно ж, не забув згадати і про тіньові схеми підлеглих Юлії Володимирівни.

 

Те, що схема Тимошенко ґрунтувалася на багатовідсоткових відкатах, було зрозуміло ще торік. Учора ж стали відомі деталі. «Будинок на вулиці Генерала Лашина у Луганську було профінансовано на 100 %, а ступінь його готовності не перевищує 80%», — повідомив пан Рисухін. В інших містах ситуація схожа. Скажімо, у Хмельницькому кошти також виділили повністю, будинок навіть «здали» в експлуатацію, але ніхто у ньому чомусь не мешкає. Виявилося, що будівельники забули під’єднати новобуд до води, електромережі та каналізації. Ще в одному обласному центрі профінансували будинок на 18%, а ступінь готовності нині сягає 5%. Решта ж коштів, зрозуміло, — у готівковому вигляді повернулася назад столичним та регіональним чиновникам, підтверджуючи істину, що тіньова прибутковість будівельного сектору — одна з найвищих в економіці.

Нині ж молодіжний держфонд діятиме у двох напрямах: відновлюватиме програму пільгового кредитування та продовжуватиме компенсувати відсоткові ставки комерційних банків. Остання програма торік зовсім не цікавила уряд, і заборгованість перед позичальниками становила понад 60 млн. гривень. Уже в липні фонд перерахував 32 млн. гривень з цієї суми, а надалі фінансуватиме 12–15 млн. гривень щомісяця. Всього до кінця року планується витратити 117 млн. грн. «Ми погашатимемо заборгованість перед тими клієнтами, які перші зазначені у реєстрі, — каже Леонід Рисухін. — Станом на сьогодні ми розрахувалися з позичальниками, які зареєструвалися у липні–серпні–вересні 2009 року. Надалі, сподіваємося, процес ітиме без затримок».

З’явилася надія й отримати пільгові кредити. Торік, нагадаємо, для цієї мети з бюджету не витратили жодної копійки — вперше за всю історію програми. Натомість у 2010 році запланували виділили 70 млн. грн. Першу ластівку обсягом 1,4 млн. грн. вже отримано. Сума, звичайно, не вражає, і, за підрахунками Рисухіна, пільгові кредити зможуть отримати понад 200 українських сімей.

Ще 30 мільйонів гривень у найближчі місяці має виділити уряд для цьогорічного «відтинку» програми доступності житла. Ідея проста і приваблива: представникам пільгової категорії українців держава компенсуватиме 30% вартості житла. Пілотний проект — найімовірніше, у Києві — мають реалізувати також до кінця року. «Зараз ми з’ясовуємо деталі з Держбудом, — пан Рисухін зберіг інтригу. — Але вже у серпні, сподіваємося, матимемо повну інформацію». Раніше повідомлялося, що подібну ідею втілюватимуть у Борисполі.

Скептикам, які можуть зауважити, що з вільними коштами для подібних грандіозних проектів у секвестрованому бюджеті України можуть бути проблеми, керівник фонду пообіцяв випустити облігації на 500 млн. гривень, ще 50 мільйонів — отримати з місцевих бюджетів, ну і, звичайно ж, є сподівання на великий та середній бізнес.