Полова на прилавку

29.07.2010
Полова на прилавку

Міністр АПК Микола Присяжнюк (ліворуч) — міністру юстиції Олександру Лавриновичу: «То ви вважаєте, колего, що «Український» із будяків не відповідає чинному законодавству?». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Скандал із намаганням урядовців змінити зернові стандарти вчора докотився і до урядового будинку на вулиці Грушевського. Громадськість та експерти вкрай обурилися подібною ініціативою, і Прем’єр просто не міг не відреагувати. Вірний своєму новому принципу де тільки можна демонструвати «важку руку», Микола Янович перед початком вчорашнього засідання уряду не зрадив собі. «Категорично вимагаю припинити навіть міркувати про пониження стандартів для продовольчого зерна, — блиснув він скельцями окулярів і навіть трохи якось спробував рубонути повітря рукою. — Це пряма вказівка вам, Вікторе Андрійовичу Слаута (віце–прем’єр з питань АПК), і вам, Миколо Володимировичу Присяжнюк (міністр АПК). А Держ­стандарту пряма заборона брати до розгляду будь–які звернення і пропозиції, які тягнуть за собою зниження якості вітчизняних товарів — про що б не йшлося».

Нагадаємо, що днями у пресу просочилася інформація: мовляв, координаційна рада з питань агрополітики при Кабміні звернулася з дорученням до Держстандарту з вимогою змінити так званий «зерновий ГОСТ». Ініціатива нібито надходила з надр аграрного відомства. І зрозуміти селян взагалі–то неважко: сильні зливи зіпсували зерно, за неофіційними даними, тільки третина його може вважатися продовольчим, решта ж — фуражним. Прибутки ж аграріїв залежать від якості зібраного ними зерна: чим вищий клас, тим вони більші. Сьогодні ж обдирати селян, які й без того не відчувають державної підтримки і не можуть через кризу взяти банківський кредит, — узагалі небезпечно. Особливо з огляду на стратегічність експорту зернових для нашої держави. Отже, якщо зерно не відповідає тій чи іншій категорії, нормативну документацію пропонували просто–напросто змінити — і тоді, мовляв, усі залишилися би при своїх.

Утім існує й інша точка зору. Клас зерна визначається вмістом у ньому пророслих зерен. І їх надмірна кількість робить непридатним для вживання випечений з нього хліб. Булки з такого борошна, за твердженням пекарів, будуть із тріщинами, пустотами між м’якушем та шкоринкою, всередині сирі, безформенні й завжди недопечені. Понад це, деякі експерти навіть стверджують, що плісняві грибки, які утворюються у неякісному збіжжі, виробляють специфічні токсини. Наслідки від їх впливу на організм — отруєння, що характеризується блювотою, сонливістю.

Зрештою, за роки незалежності стандарти зерна змінювали вже тричі — ясна річ, що у бік погіршення. І нині «приземлювати» їх учергове просто нікуди. Не лише через загрозу для здоров’я: пекарі просто не вміють працювати з подібним неякісним борошном і сировину для хлібозаводів закуповуватимуть за кордоном. А наша виявиться нікому не потрібною. Останній аргумент — економічної недоцільності — нібито найбільше вплинув на Прем’єра, і він рішуче зупинив «самодіяльність» аграрного відомства. «Ніяких розмов на тему зміни стандартів, — ще раз повторив пан Азаров для особливо обдарованих колег і вирішив продемонструвати, що він (чи його помічники) регулярно дивиться вітчизняне телебачення: — А то вчора один телеканал завершив свій репортаж тим, що їм не зрозуміло,  чи закрита тема зниження стандартів, чи ні.  Пояснюю всім раз і назавжди: закрита. А хто надумає «хімічити» з хлібом, відповість перед законом, як кажуть, по повній програмі».

 

І знову квоти?!!

Учора міністр АПК Микола Присяжнюк зробив сенсаційну заяву: мовляв, уряду доведеться вдатися до квотування експорту зерна. Буквально до останнього часу чиновники категорично відкидали можливість запровадження цих антиринкових новацій, які раніше завдали серйозної шкоди вітчизняному аграрному сектору. Утім тепер — у міру того, як посуха все більше знижує врожай, — вони вже не настільки категоричні. МінАП очікує, що частка фуражу в урожаї 2010 року зросте на 15% порівняно з торішнім. Проте поки залишається актуальним прогноз урожаю пшениці в 9 млн. тонн при внутрішній потребі близько 5,4 млн. тонн, але влада з розумінням ситуації готується до великих проблем.

 

ПОГАНА НОВИНА

Якісний, але дорогий?

Хліб нового врожаю може подорожчати. Подібний сценарій позавчора спрогнозував міністр АПК Микола Присяжнюк. «Ми задоволені, що ціна на зерно зростає, з іншого боку — розуміємо, що є виробники зерна і є переробна галузь — виробники хліба, які не зможуть утримати цінову політику, оскільки ціна на зерно зросла», — натякнув міністр. За словами міністра, він намагався переконати членів уряду в тому, що вирощений хліб необхідно продати якомога дорожче, щоб мати обігові кошти й бути конкурентоздатними. Ну а захистом малозаможних, на його думку, мають займатися Мінекономіки й Міністерство соціального захисту.