НЬЮЗРУМ

28.07.2010

І знову «Свірж» зірвався

Мабуть, кожен із фестивальників пригадує, як минулого року провалився фестиваль культур народів світу «Свірж» у Львівській області. Тоді організатори дійства були надто амбітними, запросили зірок світового рівня, а гонорарів не змогли виплатити. На другий день фестивалю вся програма зірвалася, сцени зібрали, і відвідувачі, які розраховували на триденне свято музики, залишилися на голому полі.

Цьогоріч «Свірж» перенесли в Київську область у гірськолижний комплекс «Вишгора», що у місті Вишгород. 30 липня — 1 серпня на двох сценах планували виступити майже 30 колективів, серед них Катя Chilly, «Тельнюк: Сестри», «Вій», «Божичі», «Аттрактор», «Андерсен», «Трансформер». За три дні до початку фестивалю на їхньому сайті з’явилася інформація, що «Свірж» переноситься на жовтень 2010 року.

«Незважаючи на те, що на цей рік було складено насичену музично–мистецьку програму, продумане планування території, погоджено всі адміністративні питання, пов’язані з проведенням фестивалю, ми дійшли висновку, що не зможемо провести у заплановані терміни фестиваль культур народів світу «Свірж» на достатньо високому якісному рівні, чого вимагає від нас концепція фестивалю», — йдеться у повідомленні оргкомітету фестивалю. Цікаво, хто після таких заморочок захоче їхати і виступати на «Свіржі»?

«Порвемо» всіх — хоч на даху, хоч у вітрині

Українські музичні гурти поволі відходять від стереотипів, що виступати треба на сцені у відповідно облаштованому залі. В Європі уже давно прийнято дивувати публіку різноманітними витівками. То хтось відіграє концерт у літаку, високо в небі, хтось відлабає рок–н–рол під водою.

В Україні маємо перші спроби: наприклад, київська ватага «Дівчина Джона» влаштувала двогодинний живий концерт у трамваї. Відомий гурт «Крихітка» відіграв годинний концерт без світла в Старій теплиці Печерського ботанічного саду імені Н.Н. Гришка в Києві. «Димна суміш» презентувала нову програму на даху 10–поверхового будинку. Після даху хлопцям сподобалося давати експериментальні концерти. Тож як тільки випадає нагода, для своїх виступів вони вибирають незвичні місця.

Сьогодні, 28 липня, о 17.00 «Димна суміш» заграє у вітрині музичного магазину «Музторг», розташованого на Бессарабській площі. Як пояснили хлопці, прийнято грати у підвалі магазину, а вони подумали, навіщо бути як усі, і для концерту облаштували вітрину.

«Місто літератури» — Дублін

Столиця Ірландії стала четвертим містом, яке удостоїлося звання «Місто літератури». Раніше Організація Об’єднаних Націй із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) надавала такий титул Единбургу в 2004 році, а в 2008 році — Мельбурну та Айова–Сіті. Міністр туризму, культури і спорту Ірландії Мері Ханафін вважає, що Дублін одержав титул цілком заслужено. «Він має багате літературне минуле, сучасну літературу, що енергійно розвивається, величезну кількість фестивалів і визначних пам’яток. У Дубліні народилися і творили великі письменники», — каже Мері Ханафін. У столиці Ірландії з’явилися на світ три лауреати Нобелівської премії з літератури — Вільям Батлер Єйтс, Джордж Бернард Шоу і Семюел Беккет. Оскар Уайльд, Джонатан Свіфт і творець Дракули Брем Стокер теж походять звідти. Але найбільше Дублін пишається батьком літературного модернізму Джеймсом Джойсом.

Представники ЮНЕСКО зазначають, що критеріями для надання титулу «Місто літератури» є кількість і якість редакцій, видавничих будинків, бібліотек, книжкових магазинів і навчальних закладів, досвід у проведенні літературних фестивалів та інших подібних заходів, «інтеграція літератури в міське середовище», а також активну участь місцевих ЗМІ в літературному житті. У Дубліні сподіваються, що звання «Міста літератури» сприятиме припливу туристів і розвитку культурної сфери.

«Лебідь» до Шекспіра доведе

Повний список конкурсних фільмів шістдесят сьомого щорічного Венеційського кінофестивалю, який триватиме з 1 по 11 вересня 2010 року, оголосять 29 липня. 1 вересня відбудеться світова прем’єра стрічки американського режисера Даррена Аронофскі «Чорний Лебідь», котра увійде до конкурсної програми фестивалю і стане фільмом відкриття. У психологічному трилері розповідається про суперництво двох танцівниць Нью–Йоркського балету. У фільмі зіграли Наталі Портман, Вайнона Райдер, Барбара Херши, Венсан Кассель і Міла Куніс.

А от екранізація однойменної п’єси Вільяма Шекспіра «Буря» Джулі Теймор закриє Венеційський кінофестиваль. Світова прем’єра фільму буде приурочена до 400–річчя цього твору. Сценарій для кінокартини Джулі Теймор написала самостійно. Вона дещо відійшла від оригіналу. Замість чарівника Просперо у фільмі буде фігурувати чарівниця Проспера, яку зіграла британська актриса Хелен Міррен. Джулі Теймор відома завдяки фільмам «Тітус» і «Через Всесвіт», а також «Фріда», яку в 2003 році було номіновано на премію Оскар в шести категоріях. Її «Фріда» перемогла в номінаціях найкращий грим і найкраща музика до фільму.

Відомо також, хто стане володарем першої нагороди у Венеції. Почесний приз за внесок у кіномистецтво цього року отримає китайський режисер Джон Ву, творець фільмів «Рука смерті», «Найманий вбивця», «Круто зварені», «Без обличчя», «Місія нездійсненна–2». Журі 67–го Венеціанського кінофестивалю очолить актор і режисер Квентін Тарантіно.