Пластик під вітрилом

28.07.2010

«Пластікі» — так називається вітрильне судно, збудоване з 12,5 тисяч пластикових пляшок, що позавчора завершило подорож через Тихий океан із Сан–Франциско до Сіднея. «Пластікі» — це алюзія на назву знаменитого бальсового плота Тура Хейєрдала «Кон–Тікі», який 1947 року доплив із Перу до островів Туамоту, довівши можливість заселення Океанії індіанцями Південної Америки. Норвежець із командою подолали свій маршрут (3800 миль) за 101 день, тоді як екіпажу сучасного човна під орудою британця Девіда де Ротшильда знадобилося 128 днів на 8 тисяч миль.

За словами де Ротшильда, вихідця з сім’ї банкірів, ідея сконструювати яхту з матеріалів вторинної переробки народилася у 2006 році, після того як він прочитав доповідь ООН про те, що сміття — і зокрема пластикові пляшки — серйозно загрожує Світовому океану. Девід вирішив, що пластикові пляшки як матеріал для човна — хороший спосіб довести, що сміття може бути ефективно використане.

«Пластікі» має вигляд сучасного катамарана, хоча і складається із пляшок, скріплених органічним клеєм із цукрової тростини та горіхів кеш’ю. Для щогли пристосована алюмінієва труба, а енергію 18–метрове судно отримує від сонячних батарей і вітряків, установлених на його поверхні. Члени екіпажу — шестеро осіб — влаштували на борту невеличкий город, аби їсти свіжі овочі, а в каюті мали сучасний зв’язок, постійно інформуючи про рух човна в інтернет–мережі «Твіттер». Капітаном «Пластікі» була єдина на кораблі жінка — Джо Ройл.

По закінченні подорожі корпус «Пластікі» спершу хотіли пустити на переробку, однак після бучної зустрічі в Сіднеї команда судна відмовилася від цього наміру. Як повідомляє Ей–Бі–Сі, човен виставлять у морському музеї Австралії.