Масовою навалою

28.07.2010
Масовою навалою

Перше «золото» Євро–2010 виграв 19–річний російський ходак Стас Ємельянов. (Фото Рейтер.)

Календар нинішнього літа не дає сумувати любителям спорту. Після футбольного «мундіалю» й тенісного Уїмблдону промайнула елітна велогонка «Тур де Франс», а їй на зміну прийшли й головні в Європі змагання року легкої атлетики. Відтепер Європейська легкоатлетична асоціація (ЄАА) вирішила проводити свої чемпіонати раз на два роки, а не чотири, як було раніше. Правда, через раз вони збігатимуться з Олімпійськими іграми, що вочевидь створить спортсменам незручності. Але нинішня, двадцята, першість «королеви спорту» в Барселоні стоїть окремо. Упродовж шести днів за 47 комплектів нагород тут змагатимуться майже 1400 атлетів із 50 держав.

Ще один цікавий нюанс: із цього чемпіонату ЄАА започаткувала нововведення з виокремленням провідних спортсменів. Тріумфаторів попереднього чемпіонату Європи відзначили помаранчевими нагрудними номерами, а власників найкращих результатів сезону на континенті — синіми.

 

Серйозне налаштування з веселим стартом

«Помаранчевих» у складі збірної України не виявилося. Не поїхали на Євро–2010 і призери Гетеборга–2006 Гешко, Лукашевич, Терещук–Антипова. А от із синіми відзнаками на старт вийдуть багатоборець Олексій Касьянов і стрибунка потрійним Ольга Саладуха.

Загалом до Іспанії, яка вперше приймає легкоатлетичний чемпіонат Європи, наші вирушили традиційно численною делегацією — 62 атлети (30 чоловіків і 32 представниці прекрасної статі). Розмістилися вони в невеличкому готелі біля самого Середземного моря за п’ять хвилин ходьби від тренувального стадіону.

Конкретних медальних планів «синьо–жовті» не малювали. «У нас доволі сильна й рівна команда. Ніхто на атлетів не тисне й не вимагає фантастичних результатів. Якщо навіть кожен просто покаже свої здібності, то наш виступ вийде потужним, а командна сходинка — високою», — звернувся до спортсменів головний тренер збірної України Олександр Апайчев. А президент ФЛАУ Валерій Борзов, серйозно налаштовуючи на боротьбу, не рекомендував підопічним тривалі прогулянки великим цікавим містом.

Позавчора ввечері головна площа столиці Каталонії привітала учасників єврофоруму яскравою церемонією відкриття. Самі спортсмени шоу не побачили, очікуючи свого виходу. Але українці в цей час не нудьгували, бо метальник списа Олександр П’ятниця й дискобол Іван Гришин, який якраз позавчора святкував 22–й день народження, розважали збірну... співом і цирковими трюками.

Прапор України на параді несла олімпійська чемпіонка з багатоборства — вінничанка Наталія Добринська.

Перші проби

Учора атлети забули про жарти й шоу, приступивши до змагальних буднів. Перший комплект медалей зранку розіграли на вулицях Барселони ходаки на 20 км. Температура о дев’ятій годині за місцевим часом піднялася лише до 24 градусів, тож стартували атлети в прийнятних умовах. Навіть при тому, що через травму був відсутній олімпійський чемпіон Валерій Борщин, «золото» залишилося в росіян — відзначився 19–річний Станіслав Ємельянов. Серед 27 учасників наші Андрій Ковенко і Руслан Дмитренко відкрили другу десятку, а Іван Лосєв фінішував у третьому.

Тим часом на головній арені чемпіонату — Олімпійському стадіоні, де відбувалася Олімпіада 1992 року, а тепер грає футбольний «Еспаньйол», — почалися кваліфікаційні змагання в інших видах. Перше коло відбору на дистанції 400 м із бар’єрами в жінок подолали українки Ганна Тітімець (з особистим рекордом) і Ганна Ярощук. А от лідер у цьо­му виді, киянка Анастасія Рабченюк, яка на чемпіонаті світу–2009 була четвертою, несподівано вибула з боротьби, завершивши свій забіг шостою.

На дистанції 400 м у чоловіків перший раунд подолав Дмитро Островський, фінішувавши в забігу другим, а от Михайло Книш виявився аж сьомим.

Олексій Сокирський вийшов до фіналу в метанні молота, закинувши снаряд на 74,16 метра, а Вікторія Рибалко — у стрибках у довжину (6,72 м).

 

ТАБЛО

20–й чемпіонат Європи (27 липня — 1 серпня)

Ходьба на 20 км. 1. Ємельянов (Росія) — 1 год. 20 хв. 10 сек. 2. Швацер (Італія) — +0,28. 3. Вієйра (Португалія) — +0,39… 11. Ковенко — +2,33. 12. Дмитренко — +2,35… 22. Лосєв (усі — Україна) — +7,02…