Свято для обраних

24.07.2010
Свято для обраних

Тепер Борис Баранець (ліворуч) забиває за «Карпати», а недавно він представляв інший львівський клуб. (Фото з сайту ПЛ.)

Лише в день самої гри «Карпат» проти віце–чемпіона Ісландії стало відомо, що побачити її зможуть лише вболівальники на стадіоні «Україна». Тиждень тому глядачі не дочекалися телевізійної картинки з Рейк’явіка, оскільки для керівництва львівського клубу ціна, яку господарі правили за трансляцію, здалася зависокою. Але й на своїй території галичани не змогли (чи не захотіли) показати широким масам повернення «Карпат» у єврокубки.

Зі слів представників «зелено–білих», жоден з українських каналів не виявив бажання транслювати матч «Карпати» — «Рейк’явік». Мовляв, львів’яни у гостях розгромили опонента, тож ця гра не матиме відповідного глядацького рейтингу. Дивна логіка. Невже українські любителі футболу справді воліють не бачити новий потенційний розгром нашою командою суперника на міжнародній арені?

Цікаво, що це вже не перший випадок, коли вболівальники не змогли побачити відповідальний матч за участю «Карпат». Свого часу львів’яни зажадали півмільйона гривень за трансляцію кубкового поєдинку проти «Шахтаря». Тому й зараз уболівальники вбачають причину не в позиції телеканалів, а у скупості президента «зелено–білих» Петра Димінського.

А сама гра для шанувальників головного львівського клубу, що прийшли у четвер увечері на стадіон, виявилась напруженою. Тренер Олег Кононов вирішив дати відпочити чималій групі основних виконавців — у запасі, зокрема, залишились Андрій Тлумак, Самсон Годвін, Ігор Худоб’як. Але й наполовину оновлений склад господарів уже на перших хвилинах зусиллями Сергія Зеньова «розпечатав» ворота ісландців. Останні, до речі, прибули до Львова з новим головним тренером: Логі Олафссона, якого звільнили після трьох «сухих» м’ячів від «Карпат», замінив Рунар Крістінссон.

Коли Артем Федецький у середині першого тайму подвоїв рахунок, усі стали очікувати нового розгрому. Тим більш несподіваною для львів’ян стала друга півгра: дебютант «Карпат» Віталій Руденко – екс–голкіпер «Чорноморця» — за три хвилини пропустив двічі. Для К’яртана Фінбогассона це були третій і четвертий голи в нинішній Лізі Європи. Але на цьому його бомбардирські подвиги закінчились.

Перемогу розімлілим від спеки господарям дальнім ударом приніс Борис Баранець. Разом із братом–близнюком Григорієм він того дня святкував 24–й день народження, і гол став гарним подарунком.

«Ми дали шанс проявити себе новачкам, і я вдячний суперникам за конкуренцію у здобутті перемоги», — резюмував Олег Кононов. Наступний суперник, грузинський «Зестафоні», потребуватиме віддачі вже іншого рівня.

 

А ІНШІ ЯК?

Позавчора в повторних матчах другого кваліфікаційного раунду Ліги Європи визначилися 39 учасників наступного етапу. Серед них — і суперники двох українських клубів.

Наступний опонент львівських «Карпат» — грузинський «Зестафоні» — після комфортної домашньої перемоги 3:0 над «Дуклою» зі Словаччини в гостях дозволив собі розслабитися. Хоча в Банській Бистриці грузини грали практично тим самим, переможним, складом, але самі не забили, а пропустили один гол у середині першого тайму.

Дніпропетровський «Дніпро» почне свій похід за єврокубком із візиту на північ Сербії, в місто Суботиця. Там на підопічних Володимира Безсонова чекатиме четверта сербська команда за підсумками минулого сезону — «Спартак Златібор–Вода». Колектив, майже всуціль складений із вітчизняних футболістів, під керівництвом Драгана Мірановича доволі легко пройшов «Діфферданж» із Люксембургу.

Цікаво, що вчора ввечері, коли цей номер «УМ» здавався до друку, в Андоррі ще визначали останнього власника квитків до третього кваліфайн–раунду. Річ у тім, що місцева «Сан–Хулія» та фінська «МюПа» у відведений УЄФА день не змогли виявити переможця двоматчевого протистояння. Через ураган і зливу головний арбітр матчу в столиці Андорри Марк Уїтбі за рахунку 1:0 на користь гостей вирішив припинити гру за 10 хвилин до її завершення. А близько опівночі без консультації з учасниками двобою та керівними органами постановив, що матч потрібно переграти спочатку. За словами спортивного директора фінів Петрі Тіанена, таке рішення здивувало представників обох команд. Думається, рішення валлійського судді лише відтягне час тріумфу «МюПи», яка вдома виграла 3:0.

А от інший фінський клуб, ТПС, не зміг пройти команду Сергія Серебренникова — «Серкль Брюгге». Здолати «Турун Палоссеуру» за сумою двох матчів бельгійцям допомогла лише більша кількість гостьових голів. Українець матч–відповідь у Турку провів на лаві запасних.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Другий кваліфікаційний раунд (повторний матч)

«Карпати» (Львів) — «Рейк’явік» (Ісландія) — 3:2 (перша гра — 3:0)

Голи: Зеньов, 2; Федецький, 24; Б. Баранець, 69 — Фінбогассон, 63, 65

«Карпати»: Руденко, Авелар, Б. Баранець, Г. Баранець (Ткачук, 81), Зеньов (Габовда, 46), Кополовець, Мілошевич, Ощипко (Мартинюк, 67), Нено, Тарасенко, Федецький

«Рейк’явік»: Мольдскред, Сігурдссон, Гудйонссон, Фрідгейрссон, Сігурдссон, Хаукссон, Крістіанссон (Фінбогассон, 23), Рутгерс, Йонссон (Арнарсон, 56), Бальдвінссон (Такефуса, 69), Жордау

Попередження: Йонссон, 54

Суддя — Фабіан (Угорщина)

Львів. Стадіон «Україна». 13 200 глядачів

* * *

Інші найцікавіші результати: «Дукла» (ББ, Словаччина) — «Зестафоні» (Грузія) — 1:0 (Дюріш, 28; перша гра — 0:3), «Спартак Златібор–Вода» (Сербія) — «Діфферданж» (Люксембург) — 2:0 (Убіпаріп, 25; Адамович, 88; 3:3), ТПС (Фінляндія) — «Серкль Брюгге» (Бельгія) — 1:2 (1:0), «Банік» (Чехія) — «ВІТ–Джорджія» (Грузія) — 0:0 (6:0), «Торпедо» (Ж, Білорусь) — ОФК (Сербія) — 0:1 (2:2), «Іскра–Сталь» (Молдова) — «Ельфсборг» (Швеція) — 0:1 (1:2), «Широкі брєг» (Боснія і Г.) — «Аустрія» (Австрія) — 0:1 (2:2), «Калев» (Естонія) — «Динамо» (Мн, Білорусь) — 0:5 (1:5), «Будучность» (Чорногорія) — «Баки» (Азербайджан) — 1:2 (3:0), «Дніпро» (Мг, Білорусь) — «Стабек» (Норвегія) — 1:1 (2:2), «Динамо» (Тб, Грузія) — «Єфле» (Швеція) — 2:1 (2:1), «Могрен» (Чорногорія) — «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — 2:1 (0:2), «Карабах» (Азербайджан) — «Портадаун» (Півн. Ірландія) — 1:1 (2:1), «Міка» (Вірменія) — «Работнічки» (Македонія) — 0:0 (0:1), «Тетекс» (Македонія) — «Вентспілс» (Латвія) — 3:1 (0:0).