АФІША

23.07.2010
КІНО

«Учень чарівника» (США)

Режисер: Джон Тьортелтауб, у ролях Ніколас Кейдж, Джей Барушель, Альфред Моліна, Моніка Беллуччі

Фентезі в дусі «Гаррі Поттера» з навороченими спецефектами сподобається тим, хто хоче бачити на екрані відмінне від повсякденної рутини і вірити, що добро перемагає зло. Уже кілька віків чарівник Балтазар Блейк (Ніколас Кейдж) розшукує по світу свого наступника, який має врятувати людство від злої феї Моргани, котра тимчасово «зберігається» в матрьошці. Наступник — студент–фізик Дейв — між порятунком світу і побаченням з білявкою, звісно, обирає друге, але короткий примусовий курс навчання магії йому таки доведеться пройти, як і вступити в битву з темними силами. У картині присутні елементи молодіжної комедії і купа цитат з «Індіани Джонс» і «Зоряних воєн».

 

«Початок» (США, Великобританія)

Режисер: Крістофер Нолан, у ролях: Леонардо Ді Капріо, Кен Ватанабе, Джозеф Гордон–Левітт, Маріон Котійяр, Еллен Пейдж, Том Харді, Кілліан Мерфі, Том Беренджер, Майкл Кейн, Лукас Хаас

Пишуть, Крістофер Нолан витратив 10 років на сценарій для цього фільму і близько 200 мільйонів доларів на зйомки, але глядачі вже встиг­ли охрестити цю суміш фантастики, трилера й детектива фільмом року, а критики написали, що, мовляв, бачите, декому дозволено знімати й складні та розумні фільми. Розумний фільм розповідає історію про геніального злодія, зломщика підсвідомого і маніпулятора снами, який використовує свої навики для промислового шпигунства. І бізнес його науково–протизаконний іде добре, і платять хлопцям добре, поки одного разу герой Ді Капріо не натикається на японського бізнесмена, який дає йому завдання вживити в мозок спадкоємця промислового магната ідею розвалити його корпорацію. Хто захищає глибини підсвідомого, які привиди бродять між звивинами мозку і як відбувається проникнення у сни — оце найцікавіше в довгоочікуваному епіку Крістофера Нолана.

 

ФЕСТИВАЛІ

Фестиваль сучасної української культури «Потяг до Яремче»

22—24 липня, місто Яремче Івано–Франківської області

Вдень гончарству, ткацтву і писанкарству всіх бажаючих навчатимуть викладачі та студенти Косівського технікуму народних художніх промислів, вперше на цьому фестивалі майстриня даватиме майстер–класи з виготовлення ляльки–мотанки.

Конкурс «Смачна гуцульська кухня», в якому візьмуть участь народні кухарі, дасть можливість фестерам не просто набити кендюх харчем, а й посмакувати кулінарними шедеврами.

На літературних читаннях виступатимуть українські письменники: Тарас і Юрій Прохасько, Фоззі (Олександр Сидоренко) і Григорій Семенчук, Оксана Забужко і Тарас Жеребецький, Іздрик і Катерина Бабкіна, Юрій Завадський і Мірек Боднар, Олександр Ірванець і Юрій Винничук. За музику відповідатимуть гурти «Антре», «КораЛЛі», «ДахаБраха», ТНМК, «ФлайzZzа», «Фліт».Цікавою несподіванкою для організаторів фестивалю стала ініціатива гуртів виконати одну з пісень Володимира Івасюка.

 

Міжнародний українсько–польський етнофестиваль «FEST Мости»

22—25 липня, місто Великі Мости Сокальського району Львівської області

У межах фестивалю відбудуться вокальні та хореографічні змагання українських та польських народних колективів. Зокрема, Львівську область будуть представляти ансамблі танців «Полонина» (м. Львів), «Нові Зірки» (м. Буськ), «Леліс» (м. Новий Яричів) та інші. У програмі також будуть театралізовані дійства, народне весілля, Алея української вишивки.

 

Міжнародний телевізійний конкурс виконавців «Пісні моря»

23—25 липня, селище Орловка біля Севастополя

У конкурсі візьмуть участь 17 країн, серед них — Італія, Велико­британія, Грузія, Мальта, Ізраїль, Росія, Румунія, Македонія та інші. Україну представлятимуть троє виконавців: співаки Gala та Роман Стоколос, а також фіналістка проекту Нового каналу «Фабрика зірок—3» Еріка. Ведучі шоу — Маша Єфросиніна, Андрій Доманський, Олександр Педан та Сергій Притула.

 

Міжнародний фестиваль клезмерської музики LvivKlezFest 2010

25 липня, Львів

Дійство розпочнеться на площі Ринок, звідти по вулиці Руській процесія рухатиметься на вулицю Староєврейську, стилізовану під єврейський квартал початку ХХ століття. У своїх крамничках торгуватимуть євреї–торговці і в конторах працюватимуть євреї–нотаріуси, яких гратимуть актори–волонтери з єврейського об’єднання «Хасет–Ар’є». Театралізоване дійство «Єврейське весілля в Галичині» досягатиме своєї кульмінації на площі Арсенальній. І, звичайно, будуть колективи, які виконують клезмерську музику.

 

КЛУБИ

Гурт «Антитіла»
23 липня, клуб Docker Pub, 22.00

Гурт Ot Vinta
23 липня, клуб Docker’s ABC, 22.00

Гурт «Тартак»
24 липня, клуб «Портер» (вул. Мішуги, 3–А), 21.30

Гурт «Табула Раса»
24 липня, клуб Docker’s ABC (вул. Хрещатик, 15), 22.00
Вхід 70 грн.

Євген Маргуліс із програмою «Лучше всех играет блюз»
30 липня, Crystal Hall, 20.00
Квитки від 100 до 400 грн.