Не змагалися, а моржували

23.07.2010

Тоді як більша частина Північноамериканського континенту перебувала під впливом нестерпної спеки, у канадському містечку Роберваль нічого не нагадувало про глобальне потепління — повітря прогрілося лише до 22 градусів. Зрозуміло, що за таких умов озеро Сен–Жан, де відбувався шостий чемпіонат світу з плавання у відкритій воді, навряд чи могло мати комфортні кондиції. За повідомленням організаторів, минулої неділі, коли на старт 10–кілометрової дистанції вийшли чоловіки, на окремих ділянках температура водички становила лише 16 градусів.

У таких умовах за перемогу на олімпійській дистанції змагалися 37 плавців. Навряд чи більшість із них «моржували» раніше. Як розповів «УМ» державний тренер з плавання Андрій Власков, українці взимку тренуються в закритих басейнах або ж змагаються в теплих краях, улітку ж — плавають у Чорному морі на паралімпійській базі в Євпаторії. Тому не дивно, що відразу семеро спортсменів із різних країн завчасно припинили змагання. Не витримав нелюдських умов і наш «далекобійник» Костянтин Украдига з Кривого Рогу. Водночас Ігор Червинський доплив до фінішу з доволі пристойним часом — восьмим. Цікаво, що після чотирьох кілометрів харків’янин навіть лідирував. Однак на фініші програв переможцеві — італійцю Валеріо Клері трохи більше однієї хвилини. Час золотого медаліста — 2.00,59. Срібна та бронзова медалі дісталися росіянам Євгенію Драчову та Володимиру Дятчину відповідно.

Оцінюючи виступ Червинського, пан Власков сказав: «Незважаючи на важкі змагальні умови, результат не поганий. На Олімпіаді в Пекіні Ігор був 12–м, на світовій першості став восьмим. Сподіваємося, що скоро будуть і медалі».

Напередодні чоловічого старту на ідентичній дистанції змагалися жінки. За даними сайту Міжнародної федерації плавання, дівчат оточувала водна гладь із температурою 24 градуси. Але, певно, ішлося про параметри води біля берега. Інакше як пояснити той факт, що через переохолодження зійшла з дистанції олімпійська чемпіонка Пекіна–2008 росіянка Лариса Ільченко. За відсутності головної конкурентки «золото» дісталося італійці Мартіні Грімальді — 2.05,45, «срібло» в її співвітчизниці — Джорджії Консільйо, «бронза» — у австралійки Меліси Горман. Ольга Береснєва із Маріуполя — 24–та.

А от змагання на «п’ятикілометрівці» відбулися без ексцесів — жоден із плавців не припинив боротьбу. У чоловіків Ігор Червинський, на жаль, зупинився за крок до медалі — від «бронзи» його відділили трохи менше двох секунд. Украдига став 24–м. Серед жінок українка Береснєва фінішувала 17–ю.

Учора на турнірі визначали переможців на найдовшій, 25–кілометровій, дистанції. Щоправда, наші не стартували. «У тренерському штабі вирішили поберегти спортсменів перед серпневим чемпіонатом Європи з водних видів спорту», — пояснив держтренер.