Останнє «золото» Європи

23.07.2010
Останнє «золото» Європи

Галина Пундик (праворуч) зробила вагомий внесок у перемогу українських шаблісток. (Фото з сайту daylife.com.)

Учора чемпіонат Європи в німецькому Лейпцигу фінішував розіграшем двох останніх комплектів нагород у командних змаганнях. Основні надії в шостий день турніру ми покладали на майстринь фехтування на шаблях. І тріумфаторки Олімпіади–2008, чемпіонатів світу та Європи — жіноча збірна у складі Ольги Харлан, Олени Хомрової, Галини Пундик і Ольги Жовнір — не підкачали.

Сіяні під другим номером, дівчата стартували одразу із чвертьфіналу, де легко розібралися з господарками–німкенями — 45:25. У наступному раунді не змогли скласти гідну конкуренцію підопічним Валерія Штурбабіна угорки, котрі здалися за рахунку 30:45. Як і очікувалося, вирішальний бій «синьо–жовті» провели проти росіянок. І успіх був на боці наших — 45:38.

А першими, ще о восьмій годині ранку, в боротьбу вступили шпажисти. У цій дисципліні мало хто очікував великих звершень від нашої четвірки, але вона виступила напрочуд успішно.

В 1/8 фіналу Богдан Нікішин, Максим Хворост, Ігор Рейзлін і Дмитро Карюченко впоралися з норвежцями 34:28. У наступному раунді на наших чекали олімпійські чемпіони — французи, й багато шансів своїм не давали навіть українські фахівці. Але хлопці здійснили маленький подвиг, вигравши з рахунком 36:34. Це при тому, що по ходу двобою українці поступалися 13:21. У завершальних сутичках вирішальні перемоги здобули Карюченко (11:5) й Нікішин (12:8).

У півфіналі хлопці схрестили шпаги з господарями чемпіонату. У напруженій дуелі гору знову взяла Україна — 45:39. А у вирішальному, четвертому, матчі дня українська четвірка зустрілася зі шпажистами з Угорщини. Суперники були значно сильнішими. Наші хлопці йшли на «срібло». Матч завершився після підписання цього номера «УМ» до друку.

Напередодні ж увечері після втішних боїв визначилися підсумкові місця шпажисток і рапіристів: дівчата — дев’яті, чоловіки — 11–ті.

Таким чином, на Євро–2009 українці здобули чотири медалі: перед учорашніми здобутками шаблісток і майстрів шпаги були індивідуальна «бронза» Олега Штурбабіна в шаблі та срібна нагорода команди шаблістів.