НОВИНИ ПЛЮС

22.07.2010

Путін знову їде в Україну

Глава уряду Росії Володимир Путін цими вихідними зустрінеться в Криму з Президентом України Віктором Януковичем, який перебуває там на відпочинку. Робочий візит російського зверхника призначений на 24–25 липня, повідомляє агентство «Інтерфакс–Україна». Нібито «робоча» зустріч у резиденції Януковича відбуватиметься без участі преси.

Як повідомляють «Українські новини», Путін у Криму також візьме участь в урочистих заходах із нагоди Дня флоту Росії, що цього року відзначається 25 липня. Свято в Севастополі вперше за два роки планує відвідати також колишня персона нон ґрата, мер Москви Юрій Лужков.

Обіцянки «Репортерам без кордонів»

За результатами розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе покарання може понести не тільки колишній генерал МВС Олексій Пукач, а й «хтось з українських високопосадовців». Про це заявив керівник слідчої групи Олександр Харченко на зустрічі з керівниками міжнародної організації «Репортерів без кордонів». Слідчий відмовився назвати, хто саме це може бути, посилаючись на таємницю слідства. При цьому Харченко сказав, що розслідування справи планується завершити вже наприкінці серпня, і суд над Пукачем та ймовірними замовниками вбивства Гонгадзе може початись наприкінці року. Про це розповіла агенції УНІАН учасниця зустрічі, представниця «Репортерів» Оксана Романюк.

Висновки «Репортерів» щодо цензури

Представники міжнародної організації «Репортери без кордонів» констатують, що в Україні є факти порушень свободи слова та цензури, зокрема на телебаченні. Про це заявив генеральний секретар організації Жан–Франсуа Жульяр в коментарі газеті «Коммєрсант–Україна». «У мене залишилося відчуття, що зараз в Україні склалася така ситуація, коли інформація, у якій міститься критика діючої влади, замовчується, — сказав Жульяр. — Ми не говоримо про цензуру на централізованому рівні або що є якась вертикаль, яка займається цензуруванням інформації, але журналістам не дають можливості проводити об’єктивні розслідування й висвітлювати певні теми. Генсек «РБК» зазначив, що в Україні спостерігається «велике злиття політики та засобів масової інформації в особі власників і менеджерів медіа, і це саме по собі створює передумови для цензури. Цього неможливо уникнути в цілому, але нам потрібно провести межу між політично ангажованою інформацією й об’єктивною інформацією, неупередженою журналістикою».

Керівник уряду Криму боїться замаху

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від «НУНС» Мустафа Джемілєв скаржиться на те, що в нього «немає вільного спілкування» з новим прем’єр–міністром Криму Василем Джарти — він «наразі лише видавлює кримських татар з органів влади, конструктивних кроків для вирішення наших проблем ми поки що не бачимо». Тоді як із попередником Джарти Анатолієм Гриценком зустрічі були регулярними і конструктивними, розповів Джемілєв в інтерв’ю сайту «Главком».

За його словами, «Джарти весь час чогось боїться. Куди він не піде — спочатку з’являється охорона з мінером і все перевіряє. Постійно шукають вибухівку і готуються до спроби теракту».

«Тушки» приростуть «стретовичами»

Керівний орган партії «Християнсько–демократичний союз» рекомендував членам ХДС у парламенті увійти до створеної Давидом Жванією депутатської групи «Право вибору», повідомляє агенція «Ліга–бізнесінформ». Нагадаємо, що депутати з групи «Право вибору» стали членами «регіональної» коаліції. ХДС очолює Володимир Стретович, який донедавна обіцяв, що залишиться в опозиції.

Переслідування Коханівського триває

Завтра о 09.30 у Печерському районному суді Києва почнеться ще один процес над КУНівцем Миколою Коханівським. «Цього разу його безпідставно обвинувачують у причетності до участі у масових заворушеннях, які стались 27 квітня під стінами Верховної Ради, коли депутатські «тушки» ратифіковували пакт Медведєва—Януковича, — повідомляє прес–служба Конгресу українських націоналістів. — Тоді кордон міліції вклинився у колону опозиційних сил, навмисно спровокувавши мітингуючих до штурханини». Коханівському інкримінують статтю 345 Кримінального кодексу — «протиправні дії щодо представників міліції». Микола відомий також тим, що пошкодив пам’ятник Леніну, і за це його теж притягували до суду.