Гітара на всю Америку

22.07.2010
Гітара на всю Америку

Дніпропетровці можуть тільки пишатися земляком Романом Мірошниченком, який зараз живе в Москві. (Фото з сайту romanmiroshnichenko.com.)

Якщо зайти на сайт гітариста–віртуоза з Дніпропетровська Романа Мірошниченка, дивуєшся, скільки він устиг зробити за свої 33 роки: концерти з провідними метрами світового джазу, гран–прі на численних конкурсах, участь у популярних фестивалях. В останні дні ім’я Романа Мірошниченка знову прогриміло: гітарист отримав приз глядацьких симпатій престижної американської премії The Independent Music Awards, котра присуджується дев’ятий раз і вважається однією із знакових поруч із «Греммі» та MTV Awards.

У січні з тисячі кандидатів із різних країн світу шляхом голосування журі було відібрано понад 50 номінантів The Independent Music Awards у різних категоріях. Тоді Роман Мірошниченко отримав приз у номінації The Best World Traditional Song. За нього одноголосно проголосували всі члени журі, серед яких були скрипаль Девід Гаррет, гітарист Лі Рітенур, співак і композитор Том Вейтс, співачки Сюзанна Вега і Бетті Лаветт. Відтак Роман Мірошниченко став першим вихідцем із СНД лауреатом американської премії The Independent Music Awards. На сьогодні Роман — один із найзатребуваніших музикантів, дає концерти по всій Європі, співпрацює із зіркою світового джазу Ал Ді Меолою, критики встигли його охрестити «російським Меолою».

Незважаючи на те, що Роман Мірошниченко народився і почав свою кар’єру гітариста у Дніпропетровську, його важко назвати українським музикантом. Уже багато років він мешкає в Москві і позиціонує себе як російський гітарист, композитор і продюсер. Організатор джазових концертів в Україні Олексій Коган каже, що п’ять років тому він приїжджав у рідне місто з Москви в ролі почесного гостя. «Особисто я скептично ставлюся до гран–прі на будь–яких конкурсах. Це дитячі ігри дорослих людей. Роман Мірошниченко хороший музикант, він знає, що таке акустична гітара, сучасне фламенко. Але наскільки він народний артист, буде видно на його похороні — по тому, скільки людей до нього прийде, — каже «УМ» Олексій Коган. — Він третій музикант з України, з яким співпрацює Ал Ді Меола. Першим був бандурист Роман Гриньків, другим Енвер Ізмайлов, третім — Роман. Робота з Ді Меолою важить набагато більше, ніж будь–яка перемога на будь–якому конкурсі».

Олексій Коган радіє, що ще одну перемогу у своє досьє може внести Роман Мірошниченко, але засмучується, що це приз уже давно не українця. «Ми втрачаємо людей. Музикант — це як лікар чи слюсар. Він має грати й отримувати за це гроші. Роман знайшов роботу в Росії. Він давно не український музикант. У нас усі професіонали або грають у поп–музиці, або працюють на пароплаві. Вони хочуть грати. А в нас немає де».