Подолання діянь «богоборчої влади»

22.07.2010
Подолання діянь «богоборчої влади»

Патріарх Кирил.

Учора вранці патріарх РПЦ Кирил та митрополит УПЦ МП Володимир освятили в Одесі Спасо–Преображенський кафедральний собор. Як повідомляє сайт Української православної церкви, храм був зруйнований богоборчою (радянською) владою, а в останні роки відновлений силами духовенства та вірян. Перед освяченням і літургією у соборі патріарх Кирил очолив хресний хід із ковчегом, у якому містилися частки мощів новомучеників.

 

Ціпок в обмін на Спаса

Місцевий митрополит Агафангел, який був народним депутатом України
І скликання і входив у ВР до комуністичної більшості, вручив у дар Кирилу ціпок у дорогій оправі, побажавши: «Нехай цей прекрасний жезл — символ патріаршої влади — нагадує вам про нашу любов і ваш першосвятительський візит, а також про те , що одесити завжди будуть вірні патріаршій церкві».

У свою чергу предстоятель УПЦ КП митрополит Володимир, за повідомленням агенції «Одесінформ», після літургії висловив надію, що Бог пошле «мир і згоду між православними та іншими віруючими» в Україні. На це глава РПЦ вручив митрополиту Володимиру образ нерукотворного Спаса з пам’ятним написом, а мер Одеси Едуард Гурвіц митрополиту Агафангелу — свідоцтво про право власності на Спасо–Преображенський собор, вартість якого становить понад 30 млн. грн.

Надвечір очільник Московської церкви відвідав будинок сиріт «Перлинка», а на сьогодні заплановано візит Кирила до Одеської Національної юридичної академії та зустріч із громадськістю міста в Театрі опери та балету. Завтра зранку патріарх відлетить до Дніпропетровська.

Три ночі в келії з інтернетом

Три «одеські» ночі Кирил проводить у патріаршій резиденції у Святому–Успенському чоловічому монастирі на березі Чорного моря. Навіть прибуття до місця ночівлі позавчора ввечері перетворилося на бучний церемоніал. Як повідомляє агенція «Інтерфакс», «він пройшов від воріт монастиря по густій доріжці із трав і квітів до соборного храму; ченці йшли попереду з корогвами й іконами, утворивши невелику хресну ходу. На зустріч із патріархом Кирилом зібралося близько тисячі вірян».

У час «богоборчої влади» у цьому монастирі завжди відпочивали московські патріархи, починаючи з Алексія I. Тоді тут існував власний пляж, відділений від громадського, а спуск від монастиря до моря по крутому схилу був можливий на спеціальному фунікулері. Тепер він не функціонує.

Але монастирські палати — оновлені й модернізовані. Ще напередодні свого приїзду в резиденцію Кирил насамперед попросив про те, щоб у його особистих покоях було забезпечено доступ в інтернет, повідомив представник Одеської єпархії.

«Вони перетворюють нас на колонію!»

Учора ж в Одесі провів прес–конференцію єпископ Одеський і Балтський УПЦ Київського патріархату Яків. Він зазначив, що «візит патріарха Московського до України носить політичний характер». При цьому Українська церква не готує протестних акцій із цього приводу. «Навіщо воювати, з ким і чим? Ми молимося за здоров’я свого народу, своєї нації. Пікетування ні до чого не приведе. Люди самі можуть об’єднуватися і побачити, хто є хто. Наші сусіди намагаються повернути нас у минуле, перетворити нас на колонію і називають нас розкольниками. Але клір Київського патріархату не розділяє людей за різними вірами й національностями», — зазначив єпископ Яків.

Голова обласної організації ВО «Свобода» Павло Кириленко, присутній на прес–конференції, відзначив: «Сьогодні люди, що представляють Російську православну церкву, називають себе духовними людьми. Але як вони можуть підтримувати ті політичні сили, які сотнями тисяч нищили православних священиків, православні храми? Їхні патріархи є ставлениками Кремля».

 

ДО РЕЧІ

У рамках візиту патріарха РПЦ Кирила в Україну відбудуться його офіційні зустрічі з Президентом Віктором Януковичем та Прем’єр–міністром Миколою Азаровим, повідомив нардеп від Партії регіонів Віктор Тихонов. Для цього Янукович перерве свій відпочинок у Криму. З очільниками держави Кирил перетнеться в Києві 27 липня, після урочистого молебню на Володимирській гірці.

  • Повернення церкви

    До останнього — не вірилося. Не сподівалося, що люди, які десятиліття не ходили до старої церкви, прийдуть до нової. Але сталося. У день першої служби Божої (цьогоріч на Трійцю) в новозбудованій Свято-Покровській церкві в селі Літки, що на Київщині, ледь умістилися всі охочі. А церква велика, ошатна. >>

  • Пристрасті навколо храмів

    На День Конституції їхав у своє рідне село Куликів, аби у тамтешньому храмі на сороковий день віддати належне пам’яті свого родича Василя. По дорозі з Кременця згадував дні нашого спілкування... Водночас не міг позбутися невдоволення, що мушу переступити поріг церкви Московського патріархату. >>

  • Речники кривавого «миру»

    Інцидент 8 травня («УМ» про нього вже писала), коли три найвищі чини УПЦ Московського патріархату«вшанували сидінням» захисників своєї і їхньої Батьківщини (серед яких половина загиблі) — спричинив хвилю шокового здивування і обурення. >>

  • Таємний фронт

    Щодня ми бачимо реальні воєнні дії, які здійснює Росія проти України — обстріли «Градами», артилерійську зачистку мирних населених пунктів. Ми знаємо про «гуманітарну допомогу» з Росії, неспростовні факти постачання Кремлем на Донбас військової техніки та боєприпасів. Як даність уже сприймається інформація про регулярні російські війська на окупованих територіях. >>

  • Скарбниця мощей

    Якби не повість Івана Франка «Борислав сміється», включена до шкільної програми, навряд чи багато пересічних українців дізналися б про невелике місто нафтовиків на Львівщині, де нині мешкає 35 тисяч осіб. Хоча насправді це — особливий населений пункт, єдиний у світі, побудований на промисловому нафтогазовому та озокеритному родовищах із численними джерелами мінеральних і лікувальних вод. >>

  • Після Пасхи — до єднання

    Цього року Великдень відзначали в один день усі християни. А всі православні церкви України, судячи з усього, ще й ідейно «майже разом». Адже Україна стоїть на порозі очікуваного, вимріяного і такого потрібного акту — об’єднання православних церков у єдину помісну Українську церкву. >>