Руки на кермо, колеги!

22.07.2010
Руки на кермо, колеги!

Микола Азаров: «На люксових авто тільки я і ви, зрозуміло?» (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Прем’єр–міністр нарешті відреагував на вчинки своїх підлеглих, які надто буквально зрозуміли партійне гасло про «поліпшення життя вже сьогодні». Як ми вже писали, кілька держчиновників у час економічної кризи вирішили придбати службові автівки люкс–класу вартістю від 300 до 600 тисяч гривень. Микола Азаров ще напередодні назвав цю інформацію наклепом, навіть спробував обуритися на підступних журналюг, але перед вчорашнім засіданням уряду вирішив змінити точку зору і показово заборонив подібне марнотратство.

 

Члени уряду отримали усну пропозицію Миколи Яновича не купувати дорогі машини, техніку, меблі і не виявляти власний креатив, захоплюючись шикарними євроремонтами. Водночас, аби ці чудові слова не зависли у повітрі, Держказначейство отримало вказівку блокувати і не проплачувати подібні рахунки. «Причому припинити фінансування, як із загального, так і зі спеціального фондів бюджету, — пан Азаров навіть спробував ліквідувати можливі законодавчі «дірки» для досвідчених у цих справах чиновників. І одразу ж, спеціально чи ні, дав зрозуміти, що його подібна активність у цій справі викликана не просто суспільним резонансом, а гнівом вулиці Банкової: «Я доповів Президенту, що на оперативній нараді у Прем’єра ухвалили рішення про скорочення витрат на утримання службових автомобілів та інших витрат несоціального характеру».

Ще, за словами Миколи Азарова, погода за вікном спекотна, і Президента вкрай почали турбувати проблеми дитячого відпочинку. «Вже з’явилися повідомлення про випадки харчових отруєнь, — мовив Прем’єр і зробив висновок: Це, як нас із дитинства вчили — хвороби «брудних рук». У нечистоплотних діях Микола Янович запідозрив не тільки підростаюче покоління, а й багатьох посадових осіб. І тому Прем’єр вимагає негайних кадрових чисток у Міністерстві охорони здоров’я. Відповідальним призначили міністра Зиновія Митника — того самого, що його підозрює у «нечистоплотності» не тільки опозиція, а й частина команди «регіоналів». «І тому я категорично вимагаю, щоб випадків отруєнь дітей просто не було», — категорично, але зі смаком резюмував проблему Азаров.

Утім літо не тільки дитячі табори — напіврозвалені і з кухнями, що не відповідають санітарним нормам. Це й збір урожаю в непристосовані і без того переповнені комори. Аграрії ще торік били на сполох, що зерно псується і втрачає свою вартість, але чиновники не поспішали долати проблему. Сьогодні, коли комбайни вже працюють у повну силу, вона знову дала про себе знати. «Шановні Вікторе Андрійовичу Слаута (віце–прем’єр із питань АПК. — Ред.) та Миколо Володимировичу Присяжнюк (міністр АПК. — Ред.)! Доручаю вам негайно внести пропозиції, що ще можна зробити організаційно, матеріально, щоб максимально врятувати врожай та підтримати сільськогосподарських виробників», — досвідчений апаратник, Микола Азаров ще раз показав, що він і надалі прагне працювати, як у часи його молодості. Ну і звичайно, публічна фраза — «Якість врожаю нас не задовольняє» — нас, тобто Азарова і Януковича, свідчить, що ми знову наступаємо на старі граблі: і літня вартість збіжжя знову буде знущально низькою.

До речі, аби обговорити хід жнив, Микола Азаров позавчора спеціально літав до Криму, де відпочиває Президент Віктор Янукович.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У липні пенсії будуть. Але уряд думатиме...

«Державне казначейство вже завершило фінансування видатків Пенсійного фонду в липні. Перераховано майже 5 млрд. грн. дотацій і 2,2 млрд. позики. Отже, ніяких питань із виплатою пенсій у нас немає. Але є над чим подумати, колеги», — багатозначно мовив Прем’єр, по суті ще раз підтвердивши дані, що джерела наповнення Пенсійного фонду не працюють, а бюджетна «дірка» не дозволяє вирішувати цю проблему у звичному ручному режимі. Втім сьогодні Кабмін сподівається на кредит МВФ.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

Будівельна галузь оживає?

Обсяг робіт із підготовки будівельних майданчиків за січень–липень становив 101,5% порівняно з таким же минулорічним періодом. «Всього лише 1,5%, але будівництво рушило вперед», — заявив Прем’єр.