Бий копію, щоб оригінал боявся

21.07.2010
Бий копію, щоб оригінал боявся

Володимир Кличко на прес–конференції: сам — із поясами, картонний росіянин — із синцем. (Фото з сайту Daylife.com.)

Братів Кличків у боксерському світі завжди поважали за виваженість та вміння тримати себе в руках навіть тоді, коли майбутні суперники на спільних прес–конференціях відверто їх провокували. Єдиним винятком став Девід Хей: лише цьому язикатому британцеві вдалося змусити наших бійців до більш–менш агресивних відповідей, але не зреагувати на зухвалі витівки темношкірого хама було неможливо. Саме тому дещо незвичною виглядала прес–конференція Кличка–молодшого, що відбулася позавчора ввечері у Франкфурті–на–Майні. На 11 вересня тут запланований бій Кличка–молодшого з росіянином Олександром Повєткіним. Володимир уже вкотре захищатиме свої чемпіонські пояси за версіями IBF, WBO та IBO у надважкій вазі.

«Російського витязя», як ще називають Повєткіна, на згаданій події не було — звично усміхнений Кличко сам відповідав на запитання журналістів. Зате поруч стояв... картонний манекен росіянина у повний зріст: точна копія, що зображувала уродженця Курська в тренувальному костюмі, мала хоч якось замінити відсутність оригіналу.

Пізніше з’явилося пояснення: команда Повєткіна не прибула на першу обов’язкову зустріч із пресою через хворобу боксера, і проведення самого бою нібито опинилося під питанням. Володимир Кличко вже повідомив, що в разі відмови Олександра його суперником може стати нігерієць Самуель Пітер, тимчасовий чемпіон WBC у 2007—2008 роках. Цей боксер раніше вже зустрічався і з Володимиром, і з його старшим братом, і щоразу перевага була на боці українців. «А що робити, якщо претендента знімуть за неявку на прес–конференцію», — розводив руками українець, коментуючи неявку Повєткіна.

Російська сторона заперечує, що Олександр Повєткін може відмовитись від бою з Кличком. Але щоб претендент ще більше захотів цієї зустрічі, Володимир вдався до досить незвичної, як для нього, провокації. Спочатку наш важковаговик фломастером намалював картонному манекену Повєткіна синець під оком, а потім поставив фігуру росіянина у ворота франкфуртського стадіону «Коммерцбанк–арена» та заходився пробивати пенальті, намагаючись не так забити гол, як поцілити в силует голкіпера. Коли ж влучив, то запропонував усім бажаючим журналістам повторити таке збиткування.

Як тут не згадати Девіда Хея, який картинно відривав голову зображенню Кличка й випускав плакати та футболки із таким малюнком. Тоді Клички неабияк обурювалися такою поведінкою претендента. Тепер сторона Повєткіна обурена витівкою чемпіона. Менеджер російського боксера Володимир Хрюнов заявив, що «збиватися на образу суперника та його команди неприпустимо», і що Володимир Кличко подає поганий приклад мільйонам своїх шанувальників. Менеджер стверджує, що Повєткін в Америці застудив носову порожнину під кондиціонером, і в них є всі необхідні медичні довідки для IBF.

«Ми прагнемо битися з Кличком, — цитує Хрюнова сайт Pro–box.ru. — Особливо після вчорашнього — за це взагалі в «бубон» б’ють». Стосовно поєдинку, то команда росіянина вимагає, аби Кличко виступав у сертифікованих рукавичках, а не в «зроблених на замовлення, про які в боксерських колах ходять легенди». А першою своєю перемогою Хрюнов вважає згоду Володимира пройти допінг–контроль за правилами ВАДА.

«Я довго чекав цієї нагоди, і тепер отримаю свої пояси. Майбутнє у надважкому дивізіоні буде за мною, а Клички — минуле», — заявив сам Олександр Повєткін напередодні скандальної прес–конференції.

Нагадаємо, що наразі останній свій поєдинок Володимир Кличко провів у березні проти американця Едді Чемберса в Дюссельдорфі. Перемогу нокаутом українець здобув в останньому раунді.