Хто з’їсть Пауля?

17.07.2010

«Восьминіг Пауль? Та з’їли ми його днями», — так невдало пожартував позавчора президент Росії Дмитро Медведєв під час міжнародного форуму в Єкатеринбурзі, в якому брала участь також канцлер ФРН Ангела Меркель. Звісно, головоногий молюск з океанаріуму «Сі лайф» німецького міста Оберхаузен живий–здоровий. Але знаменитій тварині лишилося топтати підводний ряст не так і довго: зараз Паулю два з половиною роки, а взагалі особини виду Octopus vulgaris живуть щонайбільше три роки. Тож до нашого Євро–2012 цей восьминіг точно не дотягне.

Пауль став відомим на всю планету після того, як угадав підсумки всіх матчів збірної Німеччини на чемпіонаті світу, та ще й передбачив переможця фіналу, обравши їжу в контейнері з іспанським прапорцем. Відтак восьминога вважають в Іспанії ледь не національним героєм. Прем’єр–міністр країни Хосе Луїс Сапатеро жартома пообіцяв прислати в Оберхаузен іспанський спецназ, якщо злі німецькі фанати спробують образити молюска. Мерія міста Карбальїно, що в Галісії, на повному серйозі одностайно проголосувала за надання Паулю звання почесного громадянина міста, нагородила морського звіра медаллю і запросила на місцеве рибальське свято. Зоопарк Мадрида пропонує великі гроші або будь–яку свою тварину взамін, аби Пауль переїхав жити у столицю Іспанії. Російський олігарх хоче купити славетного молюска за півмільйона євро; свої суми називають власники великих букмекерських контор. А бразильська компанія uTouchLabs розробила програму–додаток до смартфона Apple iPhone — у ній восьминіг допомагає непевному користувачеві обрати один із двох варіантів — «кіно чи театр, піца чи суші, спідниця чи штани» тощо.

Але нікуди Пауль не поїде і нікому не продасться. Як повідомила газета «Більд», працівники океанаріуму в Оберхаузені відправили зірку–«дідуся» на заслужену пенсію, тож оракул більше не робитиме передбачень.

До речі, злі язики плещуть, що Пауль насправді самка. І що робити прогнози йому допомагали працівники океанаріуму, позначаючи потрібний контейнер особливим запахом.