Легка прогулянка між вулканів

17.07.2010

З’їздили до цікавої країни, подивилися на вулкан, провели тренування з підвищеною відповідальністю. Приблизно такими словами львівські уболівальники зараз оцінюють повернення «Карпат» у єврокубки: позавчора у столиці Ісландії «зелено–білі» дебютували в Лізі Європи і досягли впевненої перемоги.

Десять років головний львівський клуб не бував на міжнародній арені, тож до повернення керівництво команди підготувалося ретельно. До Рейк’явіка галичани прилетіли чартерним рейсом, провівши п’ять годин у повітрі. Разом із командою до Ісландії прибув десяток львівських уболівальників.

Напередодні поєдинку з поки восьмою командою чемпіонату Ісландії точно було відомо, що українці не зможуть розраховувати на кількох ключових виконавців. Відновлюється після травми півзахисник Ігор Голодюк, так і не з’явилися на полі лідери оборони Артем Федецький та Ігор Ощипко. Без цих ключових гравців у першому таймі матчу проти «Рейк’явіка» в гостей не все вдавалося — господарі по мірі можливості контратакували, а найпомітнішими на стадіоні «Вйолур» були вже згадані львівські фани. Але після перерви уся активність господарів, які славляться непоступливістю на власному полі, кудись зникла, й українці одразу ж забили. Гол грузинського півзахисника львів’ян Александра Гурулі підбадьорив «карпатівців», і за наступні десять хвилин вони відзначились ще двічі. Господарі ж за весь матч жодного разу не поцілили у площину воріт Андрія Тлумака.

На жаль, в Україні телеглядачі так і не побачили цю перемогу «Карпат»: українці та ісландці не домовилися про вартість трансляції. Спочатку передбачалося, що поєдинок побачать принаймні мешканці Львова на місцевому телеканалі, але сума, яку зажадали господарі за передачу картинки, здалися керівництву львівського клубу завеликою.

Зате подивимося повторний матч, який для ісландців, певно, стане останнім у нинішньому єврокубковому сезоні.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 2–й кваліфікаційний раунд (перші матчі)

«Рейк’явік» (Ісландія) — «Карпати» (Львів) — 0:3

Голи: Гурулі, 46; Ткачук, 51; Батіста, 57

«Рейк’явік»: Мольдскред,

Г. Сігурдссон, Гудйонссон, Фіннбогассон, Б. Сігурдссон, Хаукссон, Такефуса (Крістіанссон, 70), Арнарссон (Жордау, 60), Рутгерс, Гуннарссон (Йонссон, 60), Ейнарссон

«Карпати»: Тлумак, Мілошевич, Тубич, Годвін (Габовда, 80), Кожанов (Зеньов, 61), Гурулі, Петрівський, Худоб’як, Ткачук, Батіста (Нено, 65), Д. Авелар

Попередження: Годвін, 34; Тубич, 74

Суддя — Лер’єус (Швеція)

Рейк’явік. Стадіон «Вйолур»

* * *

Інші найцікавіші результати: «Серкль Брюгге» (Бельгія) — ТПС (Фінляндія) — 0:1, «Зестафоні» (Грузія) — «Дукла» (ББ, Словаччина) — 3:0, «Діфферданж» (Люксембург) — «Спартак Златібор–Вода» (Сербія) – 3:3, «Беса» (Албанія) — «Олімпіакос» (Греція) — 0:5, «Бешикташ» (Туреччина) — «Вікінгур» (Фарери) — 3:0, «ВІТ–Джорджія» (Грузія) — «Банік» (Чехія) — 0:6, ОФК (Сербія) — «Торпедо» (Ж, Білорусь) — 2:2, «Ельфсборг» (Швеція) — «Іскра–Сталь» (Молдова) — 2:1, «Аустрія» (В, Австрія) — «Широкі брєг» (Боснія і Г.) — 2:2, «Динамо» (Мн, Білорусь) — «Калев» (Естонія) — 5:0, «Баки» (Азербайджан) — «Будучность» (Чорногорія) — 2:1, «Стабек» (Норвегія) — «Дніпро» (Мг, Білорусь) — 2:2, «Єфле» (Швеція) — «Динамо» (Тб, Грузія) — 1:2, «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — «Могрен» (Чорногорія) — 2:0, «Портадаун» (Півн. Ірландія) — «Карабах» (Азербайджан) — 1:2, «Работнічки» (Македонія) — «Міка» (Вірменія) — 1:0.

 

А ІНШІ ЯК?

Позавчора одразу 40 матчів відбулося в другому за рангом єврокубку. Найвідомішими серед учасників цієї стадії є «Олімпіакос» і «Бешикташ», які більше звикли до основного раунду Ліги чемпіонів, ніж до борсання з нинішніми суперниками. Стамбульців із цього сезону тренує відомий нам за роботою в «Шахтарі» 50–річний німець Бернд Шустер, а з грецьким грандом із перемоги з великим рахунком почав працювати ще один досвідчений німецький фахівець Евальд Лінен.

Із різним рівнем успішності вступили в боротьбу чимало клубів пострадянського простору. А в бельгійському Генті засвітився на полі навіть екс–гравець київського «Динамо» і збірної України Сергій Серебренников. Утім вихід на 61–й хвилині на заміну 33–річного півзахисника не врятував його «Серкль Брюгге» від домашньої поразки фінам із Турку.

 

ЖЕРЕБ

Вступні іспити — нескладні

На третьому етапі єврокубкових кваліфікацій українським командам із суперниками пощастило

Київському «Динамо», аби 14–й раз потрапити до групового раунду Ліги чемпіонів, належить здолати подвійну перешкоду. Першим бар’єром для «сіяних» киян на шляху до когорти 32 найсильніших клубів Старого Світу став віце–чемпіон Бельгії — «Гент». Про це динамівці дізналися вчора за підсумками жеребкування третього кваліфікаційного раунду ЛЧ, який відбувся в Ньоні. Перший матч «біло–сині» проведуть удома 27 або 28 липня, матч–відповідь — 3 або 4 серпня в Генті.

Решта пар у нечемпіонській групі виглядають так: «Аякс» (Голландія) — ПАОК (Греція), «Янг бойз» (Швейцарія) — «Фенербахче» (Туреччина), «Брага» (Португалія) — «Селтік» (Шотландія), «Уніря» (Румунія) — «Зеніт» (Росія).

Про своїх майбутніх опонентів дізналися й у чемпіонській «пульці», представники якої виглядають значно слабшими за «нечемпіонів». У цій частині сітки точно не відома ще жодна з десяти пар. Скажімо, перша команда Данії, «Копенгаген», чекатиме на переможця протистояння БАТЕ (Білорусь) — «Хафнафйордур» (Ісландія), а суперник швейцарського «Базеля» має визначитися у двобої між естонською «Левадією» та угорським «Дебреценом».

15 щасливчиків чекатимуть 6 серпня, коли відбудеться жеребкування останнього, четвертого, кваліфайн–раунду Суперліги. Тоді як для «лузерів» УЄФА підготувала запасний аеродром — Лігу Європи. Тут невдахи відбору в Суперлігу почнуть змагання з останнього раунду кваліфікації.

Після річної перерви виступи на євроарені поновлює дніпропетровський «Дніпро». Четверта команда української першості стартує в Лізі Європи з третього туру, де її суперником стане переможець протистояння між сербським «Спартаком Златібор–Вода» (Суботіца) та «Діфферданжем» із Люксембургу.

Компанію «Дніпру» на цій стадії, очевидно, складуть львівські «Карпати», які навряд чи розбазарять перевагу в три м’ячі, здобуту в гостях у «Рейк’явіка». Суперником підопічних Кононова стане хтось із пари «Зестафоні» (Грузія) — «Дукла» (Банська–Бистриця, Словаччина). Певно, це будуть грузини, котрі позавчора так само виграли 3:0. Цікаво, що бронзових призерів минулого чемпіонату Грузії фінансує Зестафонський феросплавний завод, власником якого є українська група «Приват» Ігоря Коломойського.

Матчі третього раунду ЛЄ заплановані на 29 липня та 5 серпня. Дніпряни перший поєдинок грають у гостях, «Карпати» — вдома. n