«Повірте: ми за вас боролися!..»

15.07.2010
«Повірте: ми за вас боролися!..»

Микола Азаров: «Ось такі справи, друзі...» (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Позавчора пізно ввечері Національна комісія регулювання електроенергетики заявила: з першого дня серпня на 50% подорожчає природний газ. «Ціни диференційовані за річним обсягом споживання і наявністю або відсутністю в абонента лічильника», — повідомляє комісія. Украй оперативно — цього ж дня — постанову легалізував Мін’юст. А Прем’єр–міністру Миколі Азарову на вчорашньому засіданні випала малоприємна місія — повідомити новину народові.

 

Дякуємо, що не вдвічі!

Підвищення на 50 відсотків — це ще півбіди. Раніше звучала думка, що уряд, вимушено танцюючи під дудку МВФ, готується до здорожчання пального вдвічі. І навіть, мовляв, уже морально готовий. Утім ніхто не здатний заперечити, що саме такий сценарій і розпочався вчора в Україні. Насамперед тому, що й сама НКРЕ, і члени Кабміну не приховують: це перше підвищення на шляху до досягнення економічно обґрунтованого рівня. Самого обґрунтованого рівня громадськості, як водиться, не повідомили, а отже, ніхто у державі не може достеменно знати, коли чекати наступного подорожчання.

Нагадаємо, що востаннє «газ для людей» подорожчав 1 грудня 2008 року — на 35%. Тож, намагаючись нині зрозуміти, коли варто чекати наступної хвилі здорожчання, можна користуватися лише експертними підрахунками такої беззбитковості. Вони свідчать, що «Нафтогаз» перестане балансувати на межі дефолту, якщо тисяча кубометрів блакитного пального коштуватиме 1 055 гривень. При цьому аналітики додають: остаточна цифра, яку підтримує уряд, зазвичай враховує у собі й інтерес чиновників.

Фактично підтвердив цю думку міністр палива та енергетики Юрій Бойко, який повідомив, що уряд не виключає подальшого подорожчання газу для споживачів 3–4 категорії. Тобто, тих, які споживають від 6 до 12, а також понад 12 тисяч кубометрів газу на рік.

«Партія регіонів із жалем констатує...»

Серйозніший та діловитіший, ніж завжди, Прем’єр Микола Азаров учора фактично оголосив про капітуляцію: себе як очільника уряду та заодно Януковича, який давав певні передвиборчі обіцянки. І хоча, звичайно, завтра добре треновані спікери Партії регіонів вийдуть на телеканали і віртуозно пояснять народові, що жоден із вчинків влади не суперечить їхнім перед– та післявиборчим заявам, суть все одно залишається на поверхні. Так само, як і деякі питання, на які владі буде важко дати відповідь.

Головне з них: як пов’язати із рішенням НКРЕ обіцянки «регіоналів» тримати ціни на попередньому рівні завдяки суперугоді про здешевлення російського газу на 100 доларів за тисячу кубометрів? Тим паче, якщо ціною угоди стали величезні поступки у сфері національної безпеки. Тема дешевого газу тривалий час була прапором команди Віктора Януковича, як і його обіцянки про краще життя вже сьогодні. З іншого боку, беззастережно погодитися на ультиматум МВФ — значить, зізнатися, що справи в економіці за нової влади є не такими блискучими, як про це щосереди на засіданні уряду повідомляє Прем’єр. І що високопоставлені чиновники вже точно відмовилися від «власних економічних ідей», «окремого шляху» розвитку та інших гучних, але порожніх гасел, які не збігаються із точкою зору наших фінансових кредиторів. Навіть запеклий опонент нинішньої команди — Юлія Тимошенко — не капітулювала перед донорами так відкрито.

«Ми що? Ми нічого... Вони ж сильніші...»

Пояснюючи, чому так сталося, пан Азаров вирішив не винаходити нової схеми, а використав старі і добре перевірені пояснення для народу. Мовляв, в усьому винні економіки Греції та Іспанії, падіння євро та руйнівна дія Юлії Тимошенко. Пряма мова Миколи Яновича була перемежована неабияким внутрішнім драматизмом. «Треба говорити людям правду: в таких умовах у нас не було іншого виходу, крім того, щоб домовлятися з МВФ про надання Україні фінансової підтримки», — тихо говорив Прем’єр у мікрофон, намагаючись викликати співчуття. «У переговорах із місією МВФ уряд відстоював своє бачення шляхів виходу з кризи, а також заходів соціального захисту населення, — пояснював Азаров і зважився на безпрецедентну заяву як для його іміджу «міцного господарника»: — Але в кредитора завжди позиція сильніша».

Тож наступний пасаж про те, що меморандум із МВФ Азарова є кращий від документа, підписаного Тимошенко, просто не звучав. Так само, як повисла у повітрі фраза: «Сторони пішли одна одній на поступки». Адже головного: в чому поступився нам МВФ, Прем’єр не повідомив.

Такий непомітний поріг. Для субсидій...

Утім навіть експерти, які позитивно ставляться до ідеї подорожчання газу, зазначають: вкрай важливо створити систему соціального захисту для громадян, які не мають змоги платити такі високі ціни. Станом на сьогодні, як відомо, субсидії отримують працездатні громадяни, якщо плата за комунальні платежі перевищує 20% їхнього доходу. І непрацездатні, якщо вони платять понад 15% від отриманого. Кабмін вирішив із 1 серпня зменшити цей поріг. Тобто з першого числа наступного місяця право на пільги мають працездатні українці, які витрачають на комуналку 15% від загального доходу, і непрацездатні, які тратять 10%.

Але найголовніше, уряд пообіцяв спростити процедуру отримання пільг, яка досі відлякувала значну кількість тих, кому вона належить. «Бюрократична процедура оформлення субсидії буде мінімізована. Кожному громадянину треба пояснити, що уряд запроваджує заявний принцип призначення субсидій. Тобто за новим порядком людині не треба буде ходити по ЖЕКах, підприємствах, різним установах і збирати безкінечні довідки. Усі необхідні документи мають підготувати і оформити самі органи соціального забезпечення. Повторю: ніяких інших документів, крім заяви і довідки про доходи, ніхто від громадянина не вправі буде вимагати. А за пенсіонерів узагалі все зроблять відділення Пенсійного фонду», — пообіцяв Микола Азаров.

 

КОМПЕТЕНТНО

Боржник і субсидія — близнюки–брати!

Міністр праці й соцполітики Василь Надрага повідомив: громадяни, у яких є поточна заборгованість із квартплати, також мають право на субсидію. А ті, хто вже отримує субсидію, не повинні нікуди звертатися — її розмір перерахують автоматично. А всі деталі щодо надання пільг можна з’ясувати, звернувшись за телефоном гарячої лінії: 0 800 509 307.

 

ЦИТАТА

«Приведення ціни на природний газ до економічно обґрунтованої не викличе підвищення тарифів на водопостачання, водовідвід і утримання житла», — вважає міністр ЖКГ Юрій Хіврич.

 

КАЛЬКУЛЯТОР ВІД НКРЕ

 

Хто і скільки платитиме?

Вартість газу для населення — за тисячу кубометрів
з лічильником
без лічильника
    є
 буде
    є
буде

Річне споживання — до 2,5 тис. куб. м

483,6 грн.

725,4 грн.

531,6 грн.

798 грн.

Річне споживання — до 6 тис. куб. м

732 грн.

1098 грн.

805,2 грн.

1207,8 грн.

Річне споживання — до 12 тис. куб. м

1498,8 грн.

2248,2 грн.

1648,2 грн.

2473,2 грн.

Річне споживання — понад 12 тис. куб. м

1790,4 грн.

2685,6 грн.

1968,6 грн.

2954,1 грн.