Як ви донечку назвете, так вона і закричить

14.07.2010

Велике футбольне свято закінчилося — хай живе його відлуння. А воно, відлуння, обіцяє бути гучним і довгим, адже шумову підтримку чемпіонату світу з футболу в ПАР забезпечувала Її Величність Вувузела. Ця пластмасова труба з пекельним голосом, що масово штампується в Китаї, захопила уми Південної Африки і багатьох уболівальників, які приїздили на «мундіаль». Тепер, сподіваються виробники, вувузеляча напасть має перекинутися і на стадіони Європи та інших частин світу. Бізнесмени вже замовили в Україну на осінь велику кількість вувузел. Вувузела стала справжнім символом нашого часу. У ПАР на її честь назвали нову квітку, а в Уругваї — дитину.

Як повідомляє Lenta.ru, перше рішення ухвалили вчені Південно–Африканського інституту біологічних досліджень, які нещодавно відкрили новий вид рослин родини півникових в Західно–Капській провінції. Назву Moraea vuvuzela цьому побратиму іриса присвоїли з огляду на те, що жовті квітки за формою нагадують розтруб знаменитої дудки. Рослина рідкісна й перебуває під загрозою зникнення — недаремно її виявили лише тепер.

Якщо нова квітка в ПАР зветься мореа вувузела, то нову громадянку Уругваю її батьки хочуть назвати Марія Вувузела. Відповідну заяву подружня пара подала до реєстраційних органів. Щоправда, із найменуванням виникла певна заминка: в Уругваї діє закон, за яким дітей заборонено називати смішними або безглуздими іменами. Наразі загс визначає, чи є ім’я Вувузела кумедним.