Від Барселони до Барселони

14.07.2010

За великою кількістю комерційних стартів цього літа дещо загубився в тіні головний офіційний турнір — континентальна першість. Утім уже за два тижні всі погляди прихильників «королеви спорту» в Старому Світі будуть спрямовані до Барселони. Цими днями команди визначаються зі складами на Євро–2010. Позавчора свій вибір зробила й Україна — виконком федерації оголосив список аж із 62 спортсменів (30 чоловіків і 32 жінки). Для наших легкоатлетів, які завжди становлять найбільшу частину делегації олімпійської збірної, ХХ чемпіонат Європи є шансом реабілітуватися за безмедальний минулорічний світовий форум.

Цього разу наші мають зібрати непоганий ужинок, адже фактично всі основні — в строю. Бракує хіба що призерок Олімпіади–2008 у бігу на 1500 м Ірини Ліщинської й Наталки Тобіас. Ще одна призерка Пекіна, ветеран у метанні диска Олена Антонова, поступилася місцем у команді перспективній Катерині Карсак. Зате маємо повний боєкомплект у багатоборстві: призер зимового ЧЄ–2009 Олексій Касьянов, олімпійська чемпіонка Наталія Добринська з подругами Ганною Мельниченко й Людмилою Йосипенко. Бронзовий медаліст минулої Олімпіади в стрибках із жердиною Денис Юрченко отримав підтримку в особі земляка–донеччанина Максима Мазурика, котрий на ЧС–2009 став четвертим.

Минулих вихідних успішну перевірку олімпійського стадіону в Барселоні провела Антоніна Єфремова — вона перемогла в бігу на 400 м, оновивши давній рекорд змагань легендарної чешки Ярміли Кратохвілової.

Також надихає готовність призерки Олімпіади–2004 Вікторії Стьопіної. Досвідчена миколаївка вдруге поспіль потрапляє на п’єдестал змагань у стрибках у висоту — цього разу вона показала третій результат у бельгійському Хезден–Зольдері.

Є у складі «синьо–жовтих» ще кілька претендентів на медалі Барселони–2010: стрибуни потрійним Ольга Саладуха й Віктор Кузнєцов, метальники списа Олександр П’ятниця й Віра Ребрик, бігунка на 100 м із бар’єрами Євгенія Снігур, на 800 м — Юлія Кревсун, переможниця командного чемпіонату Європи в бігу на 200 м Єлизавета Бризгіна.