«Іспанія грає у футбол майбутнього»

14.07.2010
«Іспанія грає у футбол майбутнього»

Розпач Роббена можна зрозуміти — не забити іспанцям із такої позиції! Але Мунтян каже, що так і мало бути, бо голеві нагоди Голландії були «хаотичними». (Фото Рейтер.)

Планетарна першість, що завершилася в ПАР позавчора, подарувала світові абсолютно нового чемпіона та нові бачення розвитку футболу. Cвоїми враженнями від гри найсильніших національних збірних з «Україною молодою» поділилися відомі українські тренери: Володимир Мунтян — семиразовий чемпіон СРСР у складі київського «Динамо», учасник першостей світу і Європи, срібний призер Євро–1972 у складі збірної Союзу, відомий тренер, нині — наставник динамівської «молодіжки»; Мирон Маркевич — керманич національної команди й харківського «Металіста».

 

Володимир Мунтян: У футболі головне — не пропустити

— Володимире Федоровичу, як на вашу думку, чи збірна Іспанії повністю відповідає високому званню «чемпіон світу»? На її адресу лунає чимало критики стосовно низької результативності, та й поразка швейцарцям на старті турніру трохи підмочила репутацію.

— Незважаючи на деякі негативні моменти у грі іспанців, вони впродовж турніру виглядали єдиним монолітним колективом, демонструючи стабільну гру. Їхній успіх не випадковий, адже до світового тріумфу «Червона фурія» стала ще й чемпіоном Європи–2008. А що стосується малої кількості голів, так у футболі головне — не пропустити, а для успіху в матчах «плей–оф» достатньо й одного забитого м’яча.

Для порівняння, погляньте на німецьку збірну. Підопічні Йоахіма Льова показали найвищу результативність (16 голів), але в підсумку виявилися лише третіми.

— Що ще, крім надійної оборони (два пропущені м’ячі в шести матчах, при цьому нуль — на стадії «плей–оф»), допомогло іспанцям уперше в історії здобути титул найсильнішої команди світу?

— Цей турнір показав, що успіх приходить до команди, у складі якої грають думаючі футболісти. У футболі є приказка: покажи мені свій півзахист, і я скажу, що в тебе за команда. Так– от, колектив Вісенте Дель Боске мав найкращу лінію півзахисту на турнірі. Постійний контроль м’яча, точні паси, а головне — дисципліна — ось складові їхнього успіху.

Не потрібно забувати і про величезну роль наставника збірної. Дель Боске з його тонким тренерським чуттям та глибоким теоретичним мисленням заслуговує на повагу.

— Як ви вважаєте, чи могли голландці перемогти у фінальному протистоянні?

— Чесно кажучи, ні. У фіналі команда Голландії показала безсистемну гру. Небезпечні моменти біля воріт Ікера Касільяса виникали хаотично.

— Яке враження на вас справили інші фаворити «мундіалю»?

— За винятком іспанців, інші сильні команди показали однаковий рівень гри. Здається, що лідерам збірних, від яких чекали феєричного виступу, завадила розкритися психологічна втома. Вважаю, що це результат помилкової роботи тренерських штабів, які своєчасно не розвантажили гравців після виснажливого сезону. Тож більшість зірок у ПАР виглядали спустошеними.

 

Мирон Маркевич: Через ті вувузели я вимикав звук у телевізорі

— Мироне Богдановичу, хто чи що розчарував вас найбільше на світовій першості?

— Найбільше не давали спокою дудки–вувузели. Таке враження, що ми живемо не в XXI сторіччі, а в кам’яному віці. Добре, що в нас в Україні з цим явищем майже покінчено. А то ж неможливо було сидіти на стадіоні.

— А як ви боролися з тим набридливим шумом під час телетрансляцій із ПАР?

— Просто вимикав звук у телевізорі.

— Як вважаєте, чому до фіналу не дійшла жодна з південноамериканських команд? Марадона завчасно називав цей ЧС «провальним» для Європи...

— Так. І в Бразилії, і в Аргентини було багато зіркових футболістів, які вміють добре атакувати. Проте в сучасному футболі потрібно не тільки забивати м’ячі у ворота суперника, а й добре оборонятися. А в цих команд у захисній ланці були серйозні проблеми. А от збірну Іспанії можна ставити за взірець. Колектив Дель Боске досить надійно захищав свої володіння, водночас створював по п’ять–шість голевих моментів за матч. Саме така гра, яку вони демонструють, захоплює мільйони футбольних уболівальників. Вважаю, збірна Іспанії продемонструвала футбол майбутнього.

— Як ви гадаєте, що змусило німецьку збірну у півфіналі проти Іспанії відійти від наступального футболу, який приносив успіх у попередніх двобоях?

— Думаю, проблема не в Німеччині. Просто іспанці, постійно контролюючи м’яч, не дозволили «бундестіму» принаймні щось зробити в нападі.

— Мабуть, найбільше розчарували англійці та бразильці. Що, на вашу думку, стало причиною їхнього провалу?

— Бразильці зверх­ньо поставилися до суперників по чвертьфіналу, голландців, тож були покарані за легковажність. Що стосується англійців, то їхні лідери Лемпард і Джеррард, від яких залежить гра команди в середній лінії, просто випали з ігрового ансамблю. Складалося враження, що просто ноги не носили їх по полю. А найслабшою ланкою Англії стали обидва голкіпери, які не відповідають рівню такої команди.

— Як можете пояснити той факт, що найкращий бомбардир іспанської першості Ліонель Мессі не забив жодного м’яча на «мундіалі»?

— Важко сказати, чому Мессі в «Барселоні» та в національній збірній — дві різні людини. Досі я не знайшов пояснення цьому феномену.

— Ця світова першість не обійшлася без суддівських скандалів. Як ви ставитеся до відеоповторів, які допомогли б під час гри вирішувати суперечливі моменти?

— Обов’язково тре­ба щось робити. Можливо, перейти на практику арбітражу з п’ятьма суддями, на кшталт того, що впроваджує УЄФА в Лізі Європи. Якщо ні, то обов’язково має бути відеокамера, яка стежила б хоча б за тим, чи перетнув м’яч лінію воріт.