Пристрілка дублями

13.07.2010
Пристрілка дублями

Ленс Армстронг надто сильно відстав від лідерів і тепер просто доїжджає до кінця свою останню велику гонку, роздаючи автографи дітлахам. (Фото Рейтер.)

Зазвичай на багатоденних велогонках до першого вихідного дня спортсмени придивляються до суперників і траси, прислухаються до реакції свого організму й тільки потім визначаються зі своїми цілями. На нинішній же «Великій петлі» вже перший повний тиждень перед учорашнім днем відпочинку дав відповіді на кілька запитань.

Передусім це стосується зіркового Ленса Армстронга. Після двох останніх етапів «Тур де Франс» стало зрозуміло, що американцеві не вдасться додати до семи перемог у Франції ще одну. На гірських відрізках минулими вихідними лідер команди «Радіошек» програв основним фаворитам занадто багато, аби претендувати на потрапляння на п’єдестал. Розуміє це й сам 38–річний Армстронг, який позавчора аж тричі падав зі свого «сталевого коня». «Для мене «Тур» завершено. Тепер я буду просто насолоджуватися миттєвостями останньої в моїй кар’єрі великої гонки», — сказав Ленс.

Так само, як і Армстронг, далеко не в найкращій формі перебуває досвідчений галичанин Ярослав Попович. Схоже, на 97–му «Турі» він складе компанію своєму зірковому капітану в оглядинах пейзажів французької провінції.

Найкраще з трійки українців виглядає Володимир Густов. 33–річний киянин, який уже тривалий час мешкає в Італії, старанно допомагає забезпечити високу 12–ту позицію лідерові своєї команди «Сервело тест тім» іспанцеві Карлосу Састре. При цьому й сам дуже низько не опустився — на відміну від співвітчизника Андрія Гривка. Зате в миколаївця є інша втіха — зірковий партнер Гривка по казахстанській «Астані» Альберто Контадор нарешті пробився до трійки лідерів. Власне в тому, що дворазовий переможець «Туру» виглядав доволі впевнено на гірських серпантинах, є велика заслуга його колег по команді, насамперед Олександра Винокурова й Даніеля Наварро.

Перший же по–справжньому гірський етап у неділю в блискучому стилі виграв Енді Шлек. На останніх метрах дистанції амбітний люксембуржець залишив за спиною іспанців Контадора й Санчеса. Це дозволило йому піднятися на друге місце в генеральній класифікації, а на верхній рядок тихою сапою виїхав австралієць Кадел Еванс.

До того ж, як почалися гірські «розборки», шансом засвітитися перед публікою на рівнинних етапах скористалися спринтери. Одразу по два етапи вдалося виграти британцеві Марку Кавендішу з «Коламбії», італійцеві Алессандро Петаккі з «Лямпре» та французові Сильве­ну Шаванелю із «Квік степ».

 

ТАБЛО

Багатоденна гонка «Тур де Франс» (3—25 липня)

6–й етап (227,5 км). 1. Кавендіш (В. Британія, «Коламбія») —
5 год. 37 хв. 42 сек. 2. Фаррар (США, «Гармін»). 3. Петаккі (Італія, «Лямпре») — час переможця... 39. Попович («Радіошек»)... 83. Гривко («Астана»)... 115. Густов («Сервело тест тім»; усі — Україна) — +0,03...

7–й етап (165,5 км). 1. Шаванель (Франція, «Квік степ») — 4.22,52. 2. Вальс (Іспанія, «Фоотон–серветто») — +0,57. 3. Гарате (Іспанія, «Рабобанк») — +1,27... 65. Попович... 71. Густов — +10,02... 152. Гривко — +22,17...

8–й етап (189 км). 1. Е. Шлек (Люксембург, «Саксобанк») — 4.54,11. 2. Санчес (Іспанія, «Еускалтель») — час переможця. 3. Гесінк (Голландія, «Рабобанк») — +0,10... 34. Густов — +4,33... 73. Попович — +16,48... 83. Гривко — +21,32...

Загальний залік. 1. Еванс (Австралія, ВМС) — 37.57,09. 2. Е. Шлек — +0,20. 3. Контадор (Іспанія, «Астана») — +1,01... 43. Густов — +15,45... 59. Попович — +27,40... 97. Гривко — +44,18...