Витирайте ноги і їдьте до Януковича

10.07.2010
Витирайте ноги і їдьте до Януковича

Жартуючи й підбадьорюючи один одного, їхали депутати з ПР пити чарку в «Залісся». (Фото з сайту «Українська правда».)

Сьогодні — один із тих рідкісних випадків, коли Верховна Рада працюватиме у сесійному режимі. Згідно з регламентом, цей тиждень мав би бути останнім у поточній сесії (далі — канікули до вересня). Але за понаднормовий графік праці вчора проголосувало 238 «коаліціянтів». Мало того — «можливо, в суботу буде внесено пропозицію, щоб працювати в неділю, у понеділок, у вівторок — поки не будуть прийняті ті рішення, які мають бути прийняті», — сказав Голова ВР Володимир Литвин.

Зараз і він, і ті депутати, які сумлінно виконують свої функції, перебувають під пресом: уряд і адміністрація Президента намагаються ще на цій сесії «протиснути» через Верховну Раду потрібні закони — і від економічного блоку, і про місцеві вибори та всеукраїнський референдум. Через це знервований спікер учора навіть посварився з віце–прем’єр–міністром Сергієм Тігіпком, котрий виступав із трибуни і закинув парламентаріям зволікання з другими читаннями регуляторних актів. «Тут працюють із коліс. Не вносьте сміття, тоді буде все нормально. А то приходять тут і починають витирати ноги об Верховну Раду!» — заявив Литвин.

Роботу ускладнило ще й те, що провідна фракція — Партії регіонів — попри рішення працювати в сесійній залі всю п’ятницю до вечора, поспішала за місто в державну резиденцію «Залісся» на відзначення 60–річчя Віктора Януковича. Прихильних до нього депутатів чекали неподалік Верховної Ради зо п’ять комфортабельних автобусів. У намаганні скоріше виїхати «на природу» «коаліціянти» посварилися ще й з опозиціонерами.

А полку коаліції «Стабільність і реформи» вчора суттєво прибуло. «Тушками» на святковому столі Януковича стали троє БЮТівців (Валерій Гацько, Іван Денькович, Раїса Сорочинська–Кириленко) та двоє «НУНСівців» (Микола Круть і Катерина Лук’янова — та сама, що активно закидала Литвина яйцями під час сутичок у ВР 27 квітня). Тепер у коаліції 264 «багнети». До конституційної більшості лишається якихось 36 «тушок».

Але, якщо йтиметься про зміну Конституції в парламенті, то навряд чи в цьому «Регіонам» прислужиться фракція Компартії. Принаймні депутат від КПУ Євген Царьков учора заявив в інтерв’ю журналістам, що комуністи проти скасування політреформи 2004 року. За його словами, КПУ виступає за сильну парламентську республіку, та й під час створення коаліції Петро Симоненко і Віктор Янукович підписали документ про те, що «ми реформу не чіпаємо».

 

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Учора Верховна Рада ухвалила зміни до закону про Нацбанк, які ініціював Президент Янукович, збільшивши термін повноважень голови НБУ з 5 до 7 років. Також проголосовано закон про Нацкомісію регулювання ринку комунальних послуг.

Напередодні ввечері депутати не підтримали зміни до закону про місто Київ, які б розмежували повноваження міського голови та глави міськдержадміністрації («за» — лише 77).