Оце так БОЛТонуло!

10.07.2010

Порівняно з попередніми роками «Золотої ліги» запроваджений у цьому році «Дімантовий» варіант найпрестижнішої серії легкоатлетичних турнірів став більш популярним. Якщо раніше найсильніші віддавали належне глядачам лише шести європейських міст, то тепер зірок світового рівня можна побачити на турнірах і в Азії, і в Америці. Хоча, звісно, Старий світ і зараз править бал, приймаючи десять із 14 стартів «Діамантової ліги». Після двох етапів у США друга європейська серія змагань почалася позавчора ввечері у швейцарській Лозанні, а продовжиться сьогодні в британському Гейтшіді.

Турнір «Атлетіссіма» в Лозанні, який проводили вже 35–й раз, уперше потрапив до найпрестижнішої серії, тож організатори з усіх сил намагалися догодити вболівальникам і чиновникам Міжнародної федерації, аби мати карт–бланш і на майбутнє. І спортсмени підсобили високими результатами. Сезон уже в розпалі, відповідальні офіційні старти не за горами — саме час виходити на пік форми.

Найбільше в Лозанні чекали повернення на доріжку чемпіона світу й Олімпійських ігор — спринтера Усейна Болта. «Ямайська блискавка» не розчарувала. Щойно залікувавши травму, 23–річний Болт пролетів 100 м у своєму стилі, повторивши найкращий час сезону у світі, який його співвітчизник Асафа Пауелл показав місяць тому в Римі — 9,82 сек. «Це значно краще, ніж я сам від себе очікував. Я не надто вдало стартував, але на другій половині дистанції все зробив як треба», — проаналізував свій біг рекордсмен світу. Утім за рекомендацією лікарів ямаєць уник виступу на 200–метрівці.

Результативний порив Усейна підтримали ще аж семеро колег. Орієнтир для інших встановили: російські стрибуни у висоту Іван Ухов та Ярослав Рибаков (2,33 м), кубинка Яргеліс Савіньє (стрибки потрійним — 14,99 м), кенійці Брімін Кіпруто і Вівіан Черуійот на 3000 м із перешкодами (у чоловіків 8.01,62 і у жінок 8.34,58 відповідно), американець Джеремі Уорінер (400 м — 44,57 сек.), ефіопка Гелете Бурка (1500 м — 3.59,28).

Українці перші чотири дні липня на національній першості в Донецьку займалися відбором до складу збірної на чемпіонат Європи — його наприкінці місяця прийматиме Барселона. Тому в Лозанні нашу державу представляли лише троє. Донеччанин Максим Мазурик став п’ятим у стрибках із жердиною (5,60 м), а його землячка Ольга Саладуха — шостою у стрибках потрійним (14,28 м). На дистанції 3000 м Тамара Твердоступ уже традиційно для себе виконувала роль «пейсмейкера», тому фінішу не дісталася.

Тим часом нагадала про себе пристойним результатом бронзова призерка Олімпіади–2004 Віта Стьопіна. Досвідчена миколаївка перемогла на змаганнях на грецькому острові Кріт, підкоривши 1,94 м. А стрибок у довжину на 7,97 м донеччанина Олександра Солдаткіна приніс йому друге місце.