Вікінги на горизонті

10.07.2010
Вікінги на горизонті

Один із двох голів «Гленторана», що не зіпсував настрій ісландцям. (Фото з сайту ФК «Гленторан».)

Із наступного понеділка у Львові планують почати продаж квитків на гру «Карпат» із першим суперником у Лізі Європи — ісландським клубом «КР–Рейк’явік». Перепустку на матч, що відбудеться 22 липня на стадіоні «Україна», вболівальники зможуть придбати за ціновим діапазоном від 30 аж до 400 гривень.

А наразі найзатятіші львівські фани терміново шукають дешевші шляхи до далекої острівної країни і разом із керівництвом «Карпат» цікавляться справами знаменитого вулкана Ейяф’ятлейєкютль — «зелено–білі» їдуть таки до Ісландії, і саме там після тривалої перерви поновлять єврокубкову практику. Поєдинок у Рейк’явіку галичани проведуть уже 15 липня.

Тамтешній «КР» після впевненої перемоги над «Глентораном» на власному полі здобув потрібний результат і на виїзді, зігравши у Белфасті внічию. Щоправда, для нащадків вікінгів мандрівка до Північної Ірландії виявилася не надто простою.

Хлопці з Ольстера підживили надію відквитати три м’ячі в середині першого тайму, коли забили свій перший гол за дві гри. Однак перед самою перервою сподівання перекреслив ісландець К’яртан Фінбогассон, який попередній сезон провів на Британських островах — виступав за шотландський «Фалкірк». На рахунку 23–річного форварда вже два м’ячі в цьогорічному розіграші Ліги Європи.

У другому таймі команди знову обмінялися голами, причому господарі скористалися чисельною перевагою, адже на 56–й хвилині червону карту заробив захисник Скулі Фрідгейріссон. Тепер цей захисник збірної Ісландії пропустить домашню гру проти «Карпат».

Серед інших результатів відзначимо перемогу білоруського «Торпедо» над ісландським «Фалкіром»: у складі команди з Жодіна дублем відзначився українець Ігор Кривобок. На рахунку цього атакуючого півзахисника уже три голи та одна результативна передача в нинішньому розіграші Ліги Європи.

Інший білоруський клуб, «Дніпро» з Могильова, просто познущався з албанського «Лачі», після виїзної нічиєї забивши вдома сім м’ячів. Українець Андрій Распопов з’явився на полі в другому таймі й голами не відзначився.

Одразу на двох поєдинках цього етапу працювали українські бригади арбітрів. Андрій Шандор обслуговував матч у Скоп’є, де македонський «Металург» пропустив до наступного етапу азербайджанців. А в Таллінні на грі між «Флорою» та тбіліським «Динамо» працював Юрій Мосейчук. Для обох поєдинки виявилися не надто складними: у Скоп’є було три жовті картки, в Таллінні — дві.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Перший кваліфікаційний раунд (повторні матчі).

«Гленторан» (Півн. Ірландія) — «КР–Рейк’явік» (Ісландія) — 2:2 (Каллахер, 22; Хемілтон, 56 (пен.) — Фіннбогассон, 45+1; Блек, 54 (у свої ворота); вилучення: Фрідгейріссон, 56 («КР»); перший матч — 0:3), «Бананц» (Вірменія) — «Анортосіс» (Кіпр) — 0:1 (0:3), «Таурас» (Литва) — «Лланеллі» (Уельс) — 3:2 (2:2), «Металург» (Ск, Македонія) — «Карабах» (Азербайджан) — 1:1 (1:4), «Зрінськи» (Боснія і Г.) — «Тобол» (Казахстан) — 2:1 (2:1), «Флора» (Естонія) — «Динамо» (Тб, Грузія) — 0:0 (1:2), «Бней–Єгуда» (Ізраїль) — «Улісс» (Вірменія) — 1:0 (0:0), «Дніпро» (Мг, Білорусь) — «Лачі» (Албанія) — 7:1 (1:1), «Рух» (Польща) — «Шахтар» (Кг, Казахстан) — 1:0 (2:1), «МюПа» (Фінляндія) — «Транс» (Естонія) — 5:0 (2:0), «Лузітанс» (Андорра) — «Работнічки» (Македонія) — 0:6 (0:5), «Залаегерсег» (Угорщина) — «Тирана» (Албанія) — 0:1 (0:0), «Фалкір» (Ісландія) — «Торпедо» (Ж, Білорусь) — 1:3 (0:3), «Дачія» (Молдова) — «Зета» (Чорногорія) — 0:0 (1:1), «Порт Телбот» (Уельс) — ТПС (Фінляндія) — 0:4 (1:3), «Дйор» (Угорщина) — «Нітра» (Словаччина) — 3:1 (2:2), «Хазар» (Азербайджан) — «Олімпія» (Б, Молдова) — 1:1 (0:0), «Фаетано» (Сан–Марино) — «Зестапоні» (Грузія) — 0:0 (0:5), «Слієма уон­дерерз» (Мальта) — «Шибеник» (Хорватія) — 0:3 (0:0), «Могрен» (Чорногорія) — «Санта Колома» (Мальта) — 2:0 (3:0), «Дюделанж» (Люксембург) — «Рандерс» (Данія) — 2:1 (1:6), «Дандалк» (Ірландія) — «Гравенмахер» (Люксембург) — 2:1 (3:3), «Сконто» (Латвія) — «Портдаун» (Півн. Ірландія) — 0:1 (1:1), «Гефле» (Швеція) — «Рунавік» (Фарери) — 2:1 (2:0), «Широкі Бріег» (Боснія і Г.) — «Олімпія» (Л, Словенія) — 3:0 (2:0), «Стреймур» (Фарери) — «Кальмар» (Швеція) — 0:3 (0:1).

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ

Восьминіг знову поставив на Іспанію

Восьминіг Пауль з аквапарку німецького міста Оберхаузен, який став відомий в усьому світі як «футбольний оракул», учора зробив прогнози на фінал і матч за третє місце. Обравши їжу в контейнерах із відповідними прапорами, молюск передбачив, що у завтрашній грі за «золото» Іспанія переможе голландців, а «бронзу» візьме Німеччина, яка сьогодні здолає Уругвай.

Напередодні радикальні німецькі фани виступили за те, щоб убити Пауля, який «не так» напророчив хід півфінального поєдинку німців з іспанцями. Реагуючи на це, прем’єр–міністр Іспанії Хосе Сапатеро пожартував, що готовий відправити на підмогу Паулю спецназ своєї країни. А міністр навколишнього середовища і рибальства Іспанії Єлена Еспіноса вже серйозно заявила, що має намір виступити на Раді міністрів країн Євросоюзу з пропозицією про заборону вживання Пауля в їжу.

Льов — теж за іспанців

Головний тренер збірної Німеччини Йоахім Льов після поразки від збірної Іспанії у півфіналі сказав, що володарем Кубка світу стане саме ця команда. «Іспанці були найкращими у світі впродовж останніх двох–трьох років», — заявив Льов.

До речі, свій «фартовий» синій светр, який «не пересилив» пророцтво восьминога у півфіналі ЧС, німецький тренер подарував журналістам газети «Більд».