Між Вашингтоном та Москвою

09.07.2010
Між Вашингтоном та Москвою

Голова «Нашої України» Віктор Ющенко. (Фото Рейтер.)

Народ достойний тих політиків, яких обирає, а заяви про разючі відмінності між Сходом і Заходом України — фікція. У цьо­му переконаний третій Президент України Віктор Ющенко. В інтерв’ю телеканалу ICTV, яке вийде в передачі «Факти» напередодні Дня Незалежності, лідер «Нашої України» розповів про своє бачення перспектив держави і зробив оцінки власного президентства. «Мені дуже хотілося б, щоб позитивні процеси у нашій державі відбувалися швидше. Хтось винуватить у цьому політиків. Я — не прихильник такого підходу, — наголосив Ющенко. — Політики завжди достойні своєї нації, і нація достойна своїх політиків. Кожному з нас потрібно пройти складний шлях усвідомлення, що за ним стоїть його мова, власна історія (а не «общая история»), власні традиції, власна система цінностей. Коли утворюється система цінностей, тоді є система цілей».

Екс–глава держави не згоден із тезою про те, що «українці — це такий мікс, який збудований із протилежностей». «І Росія експлуатує цю тезу, і багато окремих політиків, у тому числі українських, намагаються показати, що ми — не суспільство, що ми — не громадяни, що ми не маємо спільних базових ознак, що ми ділимось на Схід і Захід. Я переконаний, що це неправильний підхід», — наголосив В.Ю.

Окрім того, дедалі більшою стає небезпека перетворення України на розмінну карту у відносинах між Росією та США. Як зазначив Ющенко під час зустрічі з представниками Американського єврейського комітету, саме таке враження в нього склалося після візиту до Києва держсекретаря США Хілларі Клінтон та її заяв, у тому числі щодо НАТО та українсько–американських відносин. «Я переконаний, що зачарування Москвою, яке відбувається в кожного американського уряду в перші два–три роки, пройде й цього разу. Ми не хотіли б, щоб Україна була жертвою таких тимчасових міркувань», — зауважив лідер «НУ».

Відмову України від євроатлантичної інтеграції екс–Президент назвав «неправильним курсом». «Стати членом НАТО — це отримати акцепт на дійсну українську незалежність. А найбільша загроза для нашого суверенітету — це російська агресія, у тому числі мілітарна, — наголосив В.Ю., висловивши переконання в тому, що питання, в якій системі координат буде Україна, є не лише внутрішнім: — Це, по суті, боротьба між двома ідеологіями: будуть у нашій державі сповідуватися цінності, якими живуть Америка та Європа, чи сюди повернуться російські імперіалістичні амбіції. І вирішення цього питання є хорошим тестом для Америки та Європи».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Колишній соратник Юлії Тимошенко, а нині голова партії «Народна влада» Йосип Вінський в інтерв’ю «Західній інформаційній корпорації» заявив, що у конфлікті між Ющенком і Тимошенко «ключова вина» лежала на лідерці БЮТ. «Коли ми йшли на позачергові (парламентські) вибори, вона брала на себе зобов’язання, що у випадку перемоги співпрацюватиме з Президентом Ющенком. Ця розмова була при мені. Вона ці зобов’язання, на жаль, не виконала. Ющенка я не виправдовую — в нього були свої проблеми, але, тим не менше, основна вина лежить на Тимошенко», — наголосив Вінський. За його словами, «Тимошенко зрозуміла, що не справляється з посадою Прем’єр–міністра, і їй треба було стати Президентом, щоб вивести себе з–під удару на цій посаді. Тобто конфлікт був дуже примітивний. Вона хотіла бути Президентом, а для того потрібно було прибрати Ющенка. І всі ті дії по компрометації Ющенка були спрямовані саме на це».

Вінський також зауважив: однією з причин його власних непорозумінь із Тимошенко стало те, що восени 2008 року вона «в таємному режимі відпрацювала союз між БЮТ і ПР». «Я розумів, що це союз проти Ющенка, наслідком якого має бути розподіл влади між Тимошенко і Януковичем без участі народу», — наголосив політик.