СТОЛИЧНА АФІША

09.07.2010
ТЕАТР

П’ятниця, 9 липня

Майстерня театрального мистецтва «Сузір’я»
Булат Окуджава «У Барабанному провулку», Велика сцена

Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки
Алехандро Касона «Дерева помирають стоячи»
Олександр Вертинський. «Бал Господній...», сцена «Під дахом», 20.00

Субота, 10 липня

Майстерня театрального мистецтва «Сузір’я»
Пітер Шеффер «Леттіс і Лавідж», Велика сцена

Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки
Една Мазія «Ігри на задньому дворі», Нова сцена, 18.00
Олександр Островський «Вовки і вівці»
Лев Толстой «Шлюби укладаються на небесах», сцена «Під дахом», 20.00

Неділя, 11 липня

Майстерня театрального мистецтва «Сузір’я»
Франсуаза Саган «Заноза», Мікросцена, 19.30

Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки
Лукас Берфус «Ангелятко, або Сексуальні неврози наших батьків», Нова сцена, 18.00
Анатолій Крим «Заповіт цнотливого бабія»
Ігор Бауершима «[email protected] (Norway.Today)», сцена «Під дахом», 20.00

Початок вистав, крім зазначених окремо, о 19.00

 

КОНЦЕРТИ

9 липня

Національний будинок органної та камерної музики

Марія Ліпінська (мецо–сопрано), Андрій Ільків (труба), Лариса Рутова (фортепіано), Володимир Кошуба (орган). У програмі: Моцарт, Бетховен, Каваллі, Белліні, Альбіноні, Франц Шуберт, Петро Чайковський, Олександр Білаш, Платон Майборода, 19.30

Квитки — 15—40 грн.

10 липня

Національний будинок органної та камерної музики

Тетяна Самарська (сопрано), Валерія Булаховська (орган). У програмі: Бах, Шарль Гуно, Антоніо Вівальді, Моцарт, Марко Енріко Боссі, Вінченцо Петралі, 19.30

Квитки — 15—40 грн.

 

КЛУБИ

9 липня

Група «Бі–2»
Arena Concert Plaza, 21.00
Квитки — від 150 грн.

 

КІНО

«Генсбур. Герой і хуліган» (Франція)

Режисер — Жоанн Сфар, у ролях: Ерік Ельмоніно, Люсі Гордон, Летиція Каста, Даг Джонс, Анна Муглаліс.

Серж Генсбур (1928—1991) — міф, який важко осягнути й повірити в нього, навіть з огляду на те, що існував він зовсім недавно — якихось 20 років тому. Це він дав народження Шарлотті Генсбур, дочці, тепер уже Каннській переможниці Джейн Біркін, дружині, знаменитій пісні «Я тебе люблю... я тебе ні» і життєвому креду ніколи не старіти. Серж був сином єврея з Одеси, який емігрував у Францію. Під час Другої світової війни він зазнав приниження й утисків. Хто знає, може, саме цей факт викликав такий шалений протест, котрий він наполегливо і з такою насолодою демонстрував перед усім світом.

Про Сержа Генсбура ходить багато легенд: їх легко можна знайти тепер у мережі або прочитати в біографічних книжках. А фільм «Генсбур. Герой і хуліган» — перший байопік про богемного шансоньє, композитора, письменника, режисера, художника, актора. Автор — відомий у Франції художник коміксів Жоанн Сфар, також, до речі, єврей. Зважаючи на національну приналежність і деяку схожість у характерах (Жоанн перебуває у постійних пошуках і намагається себе проявити в різних іпостасях), фільм обіцяє бути насиченим і цікавим.

 

«Останній володар стихій» (США)

Режисер — М.Найт Шьямалан, у ролях: Дев Патель, Ноа Рінгер, Нікола Пельтц, Джексон Ретбоун, Аа­сіф Мандві.

Історія нового голлівудського фентезі ґрунтується на боротьбі чотирьох стихій — води, повітря, землі й вогню, що представлені окремими націями. Нація вогню намагається підкорити собі представників інших стихій. У цій критичній ситуації володарі стихії води випадково знаходять хлопчика, який, виявляється, може панувати над усіма стихіями. Він — володар, але ж — і хлопчисько... Так американські продюсери перефразовують постулат Достоєвського: дитя врятує світ.

В основі фільму «Останній володар стихій» — анімаційний серіал «Аватар: останній володар стихій». Тому першими глядачами художньої картини стали шанувальники мультику. Вони ж — найбільші критики фільму. За їхніми словами, сюжет грішить неточностями, прогалинами й узагалі не такий захоплюючий як у мультику. Хоча творці фільму старалися — навіть обрали для зйомок незаймані казкові простори Гренландії.

 

ФЕСТИВАЛІ

GLOBAL GATHERING FREEDOM MUSIC

Хедлайнером фестивалю буде відомий діджей Armin Van Buuren. Також заплановані виступи понад 40 артистів із США, Канади (Sultan & Ned Shepard), Великої Британії, Німеччини (хаус– і техно–діджей Loco Dice), Голландії (ді–джей Fedde Le Grand), України (діджеї Spartaque, Sender, Tapolsky). Крім головної сцени, на фестивалі працюватимуть техно–майданчик Freedom Music Stage, транс–сцена Kiss FM Global Stage, а також драм–н–бейс Djam Тераса.

10 липня, аеродром «Чайка»

Квиток — 280 грн.

 

 

«Країна мрій»

Направду, місце зустрічі змінити не можна — і вже вкотре в літню пору на Співочому полі в Києві розгорнеться фестиваль етнічної музики «Країна мрій». Хоча, з іншого боку, ніщо не вічне на Землі, й Скрипчин фестиваль ось уже другий рік проносить зоною турбулентності: минулоріч криза урізала «Країну мрій» на один день, цього року все ж гулятимемо два дні, проте про вільний вхід на простори Співочого поля варто забути, вартість проникнення на етнічну територію — 30 і 100 грн. (партер).

Цьогоріч організатори фестивалю не анонсують участь розкручених музикантів. Натомість роблять акцент на різноплановості події. Отож, крім традиційних сцен — «Під стінами Лаври», «Зелена галявина», «Вечірня сцена», працюватимуть фестиваль студентського кіно «Відкрита ніч», майстерня танців, українсько–японський центр і паралельний, майже автономний, літературний фестиваль. За музичне наповнення відповідатимуть, зокрема, Vydraga (Литва), Testamentum Terrae (Білорусь), «Хореа Козацька» (Україна), «Гуляйгород» (Україна), «ТопОрКестра» (Україна), Олег Скрипка, «Йорий Клоц» (Львів), «Джамбібум» (Білорусь), «Вася Клаб» (Київ), Фома (Україна). Окремою яскравою програмою обіцяє порадувати «Кобзарська сцена», зокрема великим кобзарським слемом.

Літературний фестиваль, що розкинеться у дворику Музею Гончара, обіцяє майстер–клас із друкарської справи, майстер–клас із палітурення книжок, майстер–класи з каліграфії, виготовлення паперу та ілюстрування книжок, марафон кулешів від українських зірок (Богдан Бенюк, Ірен Роздобудько), літературу етнічних спільнот України.

10—11 липня, Співоче поле

Квиток — 30 грн., 100 грн.

 

ВИСТАВКИ

Петер Лік. Художня фотографія

Цього тижня у Києві відкрили нову галерею Peter Lik на вул. Круглоуніверситетській, 2/1. Із власником культурного закладу, а також всесвітньо відомим майстром художньої фотографії з Австралії Петером Ліком українці мали нагоду познайомитися взимку на виставці «Живі картини» в «Мистецькому арсеналі». Відтепер один із найуспішніших ландшафтних фотографів світу знайшов прописку на печерських пагорбах. У Європі це його перша галерея. Загалом, окрім української, персональних галерей Ліка існує ще 14 — в Австралії, Америці та на Гаваях. Роботи Петера Ліка у своїх колекціях мають Білл Клінтон, Селін Діон, Джастін Тімберлейк, Сінді Кроуфорд, Іванна Трамп, музиканти з Aerosmith і Rolling Stones, українські політики і діячі культури. У Петера — особливий стиль. Його панорамні фотографії велетенських розмірів наповнені фарбами. Багато фотографій зробив, вивчаючи заповідники і кожен штат у різні пори року.

Галерея Peter Lik

 

«Фантазії Неллі Ісупової» (художня кераміка)

Майоліка (від італійського Maiolica — Мальорка) — різновид кераміки, виготовляється з випаленої глини з використанням розписної глазурі. У галереї «Дукат» із 7 липня представлено понад сорок робіт майстрині, виконаних у цій техніці. Фантазії Неллі — це чарівний сад казкових дерев, екзотичних квітів та казкових тварин і предметів. Різнобарв’ям та розмаїттям вони часом нагадують наїв Марії Примаченко. Неллі полюбляє експериментувати з дизайном. Робить неординарне керамічне взуття, де замість носика може бути дзьоб птаха, а каблук виліплює у формі воронячих лапок.

Галерея «Дукат», виставка триває з 7 по 28 липня