Два на два

09.07.2010

Перед початком кожного нового футбольного сезону в Україні експерти і вболівальники намагаються передбачити, чи з’явиться насправді той третій клуб, який зможе скласти гідну конкуренцію «Шахтарю» й «Динамо» в боротьбі за «золото». Віднедавна такі амбіції має «вічно бронзовий» «Металіст», однак у попередні роки підопічним Мирона Маркевича бракувало стабільності, аби на належному рівні пройти весь чемпіонат. Можливо, харківська команда покаже зуби тепер, коли її наставник за сумісництвом очолив і національну збірну, й «жовто–сині» отримали деякі додаткові переваги?

Напередодні старту чемпіонату Маркевич заявив, що на цей футбольний рік перед командою поставлено максимальне завдання. А президент клубу Олександр Ярославський додав, що докладе надзусиль, аби піднятися на вищу позицію.

Викладатися на повну слобожанці будуть змушені вже в суботу у протистоянні з «Таврією». Матч у спекотній столиці Кримської автономії призначили на 16.30. Цей факт викликав хвилю негативних емоцій у керманича «Металіста». Думається, що й уболівальники будуть не в захваті від перегляду матчу під палючим південним сонцем.

Що ж до кадрового потенціалу, то «Метал» може втратити свого провідного голеадора. Жажа Коельйо, схоже, має або завищену амбіцію, або серйозний конфлікт із керівництвом, або і те, й інше, адже без поважних причин пропустив два передсезонні збори, за що отримав відчутне фінансове покарання. Бразильська зірка залишається в команді, хоча Маркевич і Ярославський у разі наступних «вибриків» Жажі готові продати його до іншого клубу. А нещодавно Мирон Богданович уже попрощався із відомим порушником режиму Олександром Рикуном.

Дніпропетровський «Дніпро», який за іменами (чого варта лише нова «зірочка» — Євген Коноплянка), та й за рівнем фінансування вже майже не поступається «зубрам» вітчизняного футболу, все ніяк не набере крейсерської швидкості. Постійно щось заважає команді Володимира Безсонова рухатися нагору. Попри це, керівни­цтво «Дніпра» в особі олігарха Ігоря Коломойського вимагає від хлопців результатів, причому серйозних і одночасно на різних фронтах. Мільярдер Коломойський, котрий встигає фінансувати і баскетбол, і хокей, розраховує по завершенні сезону побачити у клубному музеї Кубок країни разом із золотими (!) або срібними нагородами першості. А цієї осені в Дніпропетровську готуються вболівати за своїх у матчах групового етапу Ліги Європи.

Вочевидь підросли й «Карпати», де, крім традицій та потужної підтримки фанів, є вправний молодий тренер і так само молодий, але вже зіграний колектив. Тож можна припустити, що саме п’ять названих команд поборються за п’єдестал. Але, звісно, не буде жодного сюрпризу, якщо навесні «Шахтар» і «Металіст» знову суттєво відірвуться од переслідувачів — як «Барселона» і «Реал» в Іспанії чи «Челсі» й «МЮ» в Англії. За цією тенденцією наш чемпіонат наближається до провідних європейських.

У новій першості «Шахтар» стартує завтра домашнім матчем із «Кривбасом». Донецький клуб уперше отримав підтримку Президента і як ніколи міцно стоїть на ногах. Команда практично повністю зберегла переможний склад попереднього сезону (окрім «дезертирства» Ілсіньйо). До того ж повернувся з «Барселони» зірковий, як для нашого чемпіонату, захисник Дмитро Чигринський. Врахуйте також, що прем’єр–ліга погодилася на заклик великих клубів не робити жорсткішим ліміт для іноземців, а це — на руку передусім «Шахтарю» з його бразильським легіоном. Із таким набором виконавців Мірчі Луческу до снаги не тільки відстояти титул, а й дістатися лігочемпіонської весни — на щастя для «помаранчево–чорних», вирішувати питання кваліфікації в Суперлізі цього разу не потрібно. Щось підказує, що в Донецьку восени віддадуть перевагу євротурніру.

За таких умов «Динамо» буде трохи легше продовжити закономірність останніх п’яти років, згідно з якою донеччани та кияни по черзі сходять на найвищу сходинку п’єдесталу. Наступне чемпіонство для «біло–синіх» може стати 14–м, для «помаранчево–чорних» — шостим. Аби згуртувати команду для підкорення нової висоти, генштаб «Динамо» призначив новим капітаном Андрія Шевченка та влив у колектив трохи нової «крові» — у півзахист придбали аргентинця Факундо Бертольйо, а на лівий фланг оборони — македонця Горана Попова. А ось ще одного новенького бразильця — нападника Андре Феліпе — побачимо не раніше серпня (згідно з умовами контракту).

Ще однією інтригою першості є суддівська. Чи буде стільки ж скандалів навколо упередженості арбітрів, як у сезоні 2009/10? Мабуть, уже зараз можна готуватися до нових сварок. Адже з останніх коментарів із Донецька випливає, що в «Шахтарі» переконані: брати Суркіси поставили італійця П’єрлуїджі Колліну куратором суддівського корпусу ФФУ лише як «весільного генерала» з незрозумілими повноваженнями. Він, мовляв, «відбілюватиме» імідж Суркісів, але кількість помилок на користь «самі знаєте кого» від цього навряд чи зменшиться.

«Динамо» починає ХХ чемпіонат сьогодні, о 20.00, матчем з «Оболонню» на її стадіоні. Очікується аншлаг: учора квитки на північну арену Києва з кас розмели враз, при тому що їх продавали по 40 грн. — небувала ціна як для «пивоварів».

 

ДО РЕЧІ

Матчі ХХ чемпіонату України показуватимуть одразу чотири канали. Основні — Перший Національний та «Футбол». Також підключатимуться «1+1» і канал «Кіно». Як бачимо, дві з названих «кнопок» далекі від покриття переважної частини країни.