Здали уран — попросили захисту

08.07.2010

Український парламент позавчора ухвалив заяву, в якій закликає провідні ядерні держави гарантувати Україні «надійну відповідь на сучасні виклики національній безпеці». Офіційне звернення Верховної Ради стало логічним продовженням кроку, на який пішов Президент Янукович під час візиту до США, — добровільної здачі запасів збагаченого урану. Нинішня заява Ради стосується країн, які взяли на себе зобов’язання бути гарантами України після того, як Київ іще на зорі незалежності відмовився від ядерної зброї. Це США, Росія, Велика Британія, Китай, Франція.

Народні депутати (а текст заяви підтримали 345 парламентаріїв) наголошують, що за п’ятнадцять років після підписання «гарантійного» Будапештського меморандуму з’явилися нові обставини, які вимагають оновлення гарантій. Ідеться про збільшення кількості держав світу, які де–факто володіють ядерною зброєю, «появу загроз безпеці і у глобальному вимірі, і для окремих держав, насамперед без’ядерних, зокрема тих, які взяли на себе зобов’язання нерозповсюдження ядерної зброї». Верховна Рада констатує, що ця проблема є особливо гострою для України, «яка не приєдналася до жодної з існуючих систем колективної безпеки й оборони».

У 1995 році ядерні гіганти обіцяли поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, утриматися від використання будь–якої зброї проти нашої країни та економічного тиску. «Верховна Рада вважає, що нинішня міжнародна обстановка і тенденції її розвитку вимагають еволюції ідеології, закладеної в Будапештському меморандумі, та її оновленого втілення шляхом прийняття окремого документа міжнародно–правового характеру, який містив би інструментарій, що гарантуватиме надійну відповідь на сучасні виклики національній безпеці України», — йдеться в заяві.

Кабінету Міністрів доручено підготувати документ, спрямований на розвиток положень Будапештського меморандуму, та почати відповідні переговори.