НОВИНИ ПЛЮС

08.07.2010

Наші акції зростають

Впливове міжнародне агентство Fitch учора підвищило довгостроковий рейтинг України за національною шкалою з «АА–(ukr)» до «АА(ukr)» зі «стабільним» прогнозом. Це чергове зростання національного рейтингу і є, передусім, першим відгуком на надання Україні кредиту Міжнародного валютного фонду. «Цей кредит підтримує впевненість у перспективах проведеної політики та знижує ризики макроекономічної і фінансової нестабільності», — вважають аналітики.

Шахтарі готуються до страйку

Представники однієї з найнебезпечніших професій — шахтарі, пригрозили акцією протесту «рідній» урядовій команді, сформованій Партією регіонів. Страйк призначили на 20 липня, щоби стукотом касок нагадати владі про своє законне право на працю і її гідну оплату: загальна сума боргу уряду перед гірниками становить близько 41 млн. гривень.

Нагадаємо, позавчора відбулася зустріч шахтарів із міністром вугільної промисловості Юрієм Ященком, і чиновник пообіцяв — свої гроші шахтарі отримають уже в липні. Проте схожа обіцянка звучала ще у травні нинішнього року, але ні в зазначені терміни, ні пізніше люди так і не отримали бодай частини обіцяних грошей.

На летовище — потягом

Прем’єр–міністр України Микола Азаров повідомив: Мінтранс спільно з Держ­підприємством «Бориспіль» до грудня 2010 року мають розробити техніко–економічне обґрунтування будівництва нової злітно–посадкової смуги і залізничного пасажирського сполучення між Борисполем та Києвом.

На сьогодні Міжнародний аеропорт «Бориспіль» має дві злітно–посадкові смуги, також триває будівництво нового терміналу «Д», спорудження якого збільшить пасажиропотік до 8 млн. осіб на рік. Нагадаємо, термінал «Д» будується за рахунок японського кредиту і власних коштів аеропорту, а загальний кошторис становить понад мільярд гривень.

Сто мільйонів доларів проти парникових газів

Міжнародна фінансова корпорація, член групи Всесвітнього банку, скерує до України нові кошти на реалізацію програми інвестицій у ресурсоефективність із 2010 до 2015 року. Сума становитиме щонайменше 100 млн. доларів. За словами Яни Горбатенко, керівника програми інвестицій у ресурсоефективність і чистіше виробництво МФК у Європі та Центральній Азії, пріоритетним в Україні є сектор агробізнесу. Передбачається суттєво заощадити енергію, зменшити кількість відходів, заощадити мільйони літрів води, запобігти викиду сотень тисяч тонн парникових газів на рік.