«У бюджеті не йдеться про жоден «стенд–бай»

08.07.2010

Експерти доволі стримано оцінили надання нашій державі кредиту Міжнародного валютного фонду. «У державному бюджеті України на 2010 рік не передбачено залучення коштів, окрім 2 млрд.грн., — заявив учора на брифінгу колишній міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. — Тобто ці гроші не будуть направлені на потреби економіки, а лише на реструктуризацію старих боргів, повернення яких вдарить по потребах дер­жави в отриманні імпортних засобів». За словами експерта, уряд намагатиметься укріпити гривню і взагалі — повернути довіру до національної валюти, стабілізувати державні фінанси. А цей процес неможливий без погашення боргів, що й робить влада шляхом збільшення запозичень: внутрішні борги вже збільшено на 100 млрд. грн. На думку Ланового, кредит МВФ не матиме надто великого впливу на економіку, але, можливо, це крок до стабілізації.

«Очевидно, транш 2010 року становитиме близько 2 млрд. гривень», — вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко і стверджує: співробітництво з МВФ є позитивним сигналом. «Ми можемо очікувати, що рівень реструктуризації боргів знову буде високим, рейтинги України підніматимуться, — каже пан Устенко. — Як відомо, МВФ надає кредит тільки при дотриманні поставлених умов. Отже, співпраця свідчитиме, що держава на правильній дорозі й має довіру серед країн–інвесторів».

«Україна не отримає наступного траншу, поки повністю не виплатить попередній. Відомо, що ще залишилося 4 млрд. гривень», — висловив думку старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. Експерт сподівається, що гроші нададуть на стабілізацію бюджетної системи, зокрема впровадження реформ соціального захисту, пенсійної, енергетичної реформ. «Важливо, щоб МВФ контролював виконання своїх вимог, тоді залучення кредиту піде на користь економіки країни», — вважає Газізуллін.

Оксана ЗАГАКАЙЛО