На нас напали гроші!

08.07.2010
На нас напали гроші!

«З новим кредитом, товариші, жити буде краще, жити буде веселіше!..» (Фото Укрінформ.)

Кабінет Міністрів святкує свою першу маленьку вікторію: Прем’єр Микола Азаров навіть не намагався приховати задоволення від домовленості з МВФ. «Ми прийняли країну у важкому стані, за оцінками деяких експертів — у безнадійному: тотальне розкрадання коштів, руїна і хаос у фінансах та реальному секторі економіки», — Микола Янович традиційно вміло згущував фарби. І наводив приклади поступового краху України: банкрутство «Нафтогазу», хімічної, металургійної промисловості, щомісячні виплати тільки за внутрішніми боргами у сумі 5 млрд. гривень. А тому, на думку Прем’єра, без нового траншу просто не обійтися. Тим паче на таких вигідних умовах: на 2 роки 5 місяців і з відсотковою ставкою 3,5 річних.

 

Уряд у нас щедрий. Місцями занадто...

Азаров гучно, що вже стало доброю традицією його виступів, розкритикував свою попередницю. Мовляв, на попередню програму «стенд–бай» керівництво МВФ погодилося взамін на драконівські антисоціальні заходи: підвищення пенсійного віку, збільшення вдвічі тарифів на газ, суттєве скорочення соціальних видатків, дозвіл відключати комунальні послуги за несплату рахунків тощо. Іншими словами, стандартний перелік заходів, які вимагає Фонд від усіх країн, яким він допомагає фінансово.

Найцікавіше, що уряд Азарова де–факто продовжує ініціативи Тимошенко — принаймні щодо пенсійного віку. Віце–прем’єр Сергій Тігіпко на вчорашньому брифінгу підтвердив, що підвищуватимуть також і вартість газу: аби відновити платоспроможність «Нафтогазу». «Я можу сказати, що сто відсотків зростання тарифів не буде, але на підвищення ціни ми змушені погодитися, — заявив віце–прем’єр. І додав: — Ці реформи треба було провести ще три роки тому».

Зрештою, попри бадьору риторику, Микола Янович зробив дуже несміливу спробу таки зменшити соціальні апетити, які вимагає тримати на високому політичному рівні Президент Віктор Янукович. «Рівень валового внутрішнього продукту далеко не відповідає тому обсягу бюджетних витрат, які Україна могла собі дозволити у докризовий період», — визнав Микола Азаров. Сподіваючись, звичайно, отримати дозвіл на урізання особисто на Банковій.

Українське чучхе

Відтак Кабмін планує скоротити витрати на державне управління. А всі можливі й неможливі ресурси спрямує на підтримку Пенсійного фонду, гострі проблеми у якому почалися ще за Тимошенко. «Кожен із нас несе відповідальність за утримання тих громадян, які вже не працюють», — заявив Микола Азаров, імовірно, маючи на увазі свою давню ідею — стягувати додатковий податок зі «спрощенців» (дрібних підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. — Ред.).

Промисловість укотре отримала завдання випускати продукцію, що заміняє імпорт. «Адже нині ми завозимо не хай–тек, не нові технології, а товари з низьким ступенем обробки і сировину, — Прем’єр метав громи і блискавки. — Натомість нам зараз дуже важливо згуртуватися навколо ідеї опори на власні сили і піднесення виробництва».

Втім статистика і справді виглядає сумно: Україна імпортує м’яса і м’ясопродуктів на півмільярда доларів більше, ніж експортує. Попри шалені бюджетні дотації, ми маємо мінусовий торговий баланс — приблизно у цьому ж обсязі — навіть у вугільній галузі, а у виробництві пластмас — на 2 млрд. доларів. «Продовжити так — означає приректи нашу економіку на другорядність», — сказав Прем’єр. І водночас очільник уряду де–факто робить усе, аби ситуація й далі залишалася настільки сумною. Найяскравіший приклад — розроблений за ініціативою Прем’єра Податковий кодекс, який ціною розв’язаних рук для податківців знищить і без того невисоку ділову активність у державі.

Клянемося: жодного цента «РУЕ»!

Утім до Податкового кодексу вже внесено понад п’ять тисяч поправок. Віце–прем’єр Сергій Тігіпко прогнозує: ймовірно, документ ухвалюватимуть у вересні. Водночас критику законопроекту чиновник вважає необґрунтованою — «Тому що кращого документа уряд просто не мав!».

Віце–прем’єр обіцяє — чи то українцям, чи то співробітникам МВФ — зменшити дефіцит бюджету на 17 млрд. гривень: до 54 млрд. «У відсотковому співвідношенні це буде 4,99%», — заявив Тігіпко. Як відомо, раніше український уряд оцінював дефіцит бюджету у 5,3%, і ця цифра дещо не збігалася з висновками Світового банку, який стверджує, що «дірка» сягає 8%. Кредит Міжнародного валютного фонду дає змогу трохи оптимістичніше дивитися на наші внутрішні проблеми. «За 1,5 року дефіцит бюджету зріс із 12% до 40%. Якщо і далі вести таку політику, то ціни на наші зовнішні запозичення неодмінно зросли б. Потім ми не змогли б вийти на зовнішні ринки. Довелося б запускати свій друкарський верстат. Мали б зростання цін, інфляцію, девальвацію гривні. Пролему в банківському секторі», — віце–прем’єр окреслив біди, які ми подолали завдяки позитивному для нас рішенню заокеанських донорів, і запевнив: жодної копійки кредитних коштів не виплатять компанії «Росукренерго», яка виграла суд у «Нафтогазу». Тобто більша частина коштів піде в резерви НБУ, а не на рахунки посередницької структури.

 

А ТИМ ЧАСОМ

«Норма 365» законсервує систему

Віце–прем’єр Сергій Тігіпко вважає недемократичним закон про місцеві вибори. «Норма 365 (право на участь у виборах мають тільки партійні осередки, зареєстровані не менше як за рік до їх проведення. — Ред.) абсолютно ненормальна, яка до демократії не має жодного стосунку», — заявив чиновник. Представник політсили Тігіпка, заступник голови партії «Сильна Україна» Костянтин Бондаренко сказав на брифінгу, що ухвалення цієї норми призведе до того, що чиновники будуть вирішувати, за кого люди можуть голосувати, а за кого ні. Він також повідомив, що у «Сильної України» на сьогодні зареєстровано 462 осередки, які можуть брати участь у виборчій кампанії відповідно до нового порядку. «Це досить непоганий показник на тлі інших політсил, але все одно ми вважаємо, що в даній ситуації закон писався просто для того, щоб законсервувати ту систему, яка склалася станом на 2009 рік, тобто ще до президентських виборів», — наголосив Бондаренко.