Елвіс їде до Данії

08.07.2010

У данському місті Рандерс заклали першу цеглину під будівництво музею Елвіса Преслі, який буде точною копією садиби короля рок–н–ролу «Грейсленд», що поблизу Мемфіса у США. Як повідомляє «Франс пресс», відкриття європейського «Глейсленда» заплановане на квітень наступного року. Експозиція налічуватиме аж шість тисяч предметів, які колись належали Елвісу: гітари, сценічні костюми, зокрема оспівані ним замшеві блакитні черевики, оригінальні листи легендарного співака тощо. При музеї діятимуть сувенірна крамниця й ресторан, а в тутеш­ньому кінотеатрі демонструватимуть усі 33 фільми, в яких Елвіс знявся за життя, а також численні документальні та художні стрічки, зняті по його смерті.

Директором данської копії «Грейсленда» буде Хенрік Кнудсен. Цей чоловік створив у Рандерсі перший за межами США тимчасовий музей Елвіса Преслі ще 15 років тому. Палкий шанувальник короля рок–н–ролу за 33 роки після смерті кумира зібрав величезну кількість пам’яток, пов’язаних із ним. А до рішення створити копію маєтку Преслі в Європі Хенріка спонукав значний успіх навіть невеличкого музею Елвіса серед данців та туристів з інших країн. Тимчасовий меморіальний заклад щороку відвідували 25 тисяч туристів, а «Грейсленд–2» у Рандерсі, за задумом Кнудсена, має привабити від 75 до 125 тисяч відвідувачів за рік. Одна британська фірма вже зараз уклала із «Євро–Грейслендом» угоду на прийняття 10 тисяч туристів щороку.

Пан Кнудсен залучив кредитів та інвестицій на суму 26 млн. крон (більше 4 млн. дол.) і не сумнівається в успіху проекту.