«Помаранчеві» голи і зуби

08.07.2010
«Помаранчеві» голи і зуби

Ще до початку півфінального матчу з голландцями керманич збірної Уругваю Оскар Тобарес визнавав перевагу суперників у класі. Що, втім, у жодному разі не обіцяло «помаранчевим» легкої прогулянки, навіть попри відсутність у складі південноамериканців травмованого капітана–захисника Дієго Лугано та дискваліфікованого форварда Луїса Суареса. Того самого, який проклав партнерам дорогу до квартету найкращих, вибивши м’яч рукою з воріт у чвертьфіналі проти Гани.

Як показав перебіг позавчорашнього матчу, «блакитно–білим» вочевидь бракувало нападника «Аякса» в передній лінії — їхні потуги в нападі виглядали занадто академічними й неспішними. Як виявилося, ще й Дієго Форлану заважало діяти на повну потужність ушкодження. Але лідер уругвайців таки знайшов шанс застукати зненацька кіпера все того ж «Аякса» Мартена Стекеленбурга — потужним ударом по центру воріт метрів із тридцяти.

Сталося це наприкінці першого тайму. А на 18–й хвилині не менш сильним красивим ударом з усіх 36 (!) метрів у дальній кут рахунок відкрив ветеран голландців Джованні ван Бронкхорст. Фахівці зарахували цей гол до переліку найкращих на «мундіалі».

А в другому таймі підопічні Берта ван Марвійка втілили свою перевагу у два голи з меж штрафного майданчика. На радість принцу Голландії Віллему–Александру та його дружині Максимі, присутнім на трибунах (де лишалися вільними 3,5 тисячі місць) володар Кубка чемпіонів у складі «Інтера» Уеслі Снайдер забив ногою, а його опонент по фіналу єврокубка з «Баварії» Ар’єн Роббен — головою. Відтак у гонці бомбардирів Снайдер із п’ятьма голами наздогнав іспанця Вілью, який учора ввечері міг збільшити доробок у зустрічі з німцями.

Ще до перерви отримав удар по голові ногою і втратив кілька зубів Демі де Зеув — третій представник амстердамського «Аякса» в національній збірній. Утім Рафаель ван дер Варт із «Реалу» успішно його замінив, додавши родзинки в атаці.

Вперті уругвайці билися до останнього й відзначилися ще раз уже в доданий Равшаном Ірматовим час. До речі, наймолодший на чемпіонаті 32–річний узбецький рефері отримує добрі відгуки у ФІФА, тож відсудив у ПАР уже п’ятий (!) матч — найбільше з–поміж колег. Цього разу він полоскотав нерви голландцям, коли після голу дав командам пограти ще дві хвилини. Але остання навала уругвайців плодів не принесла. Тож на другому «мундіалі» поспіль у фіналі зустрінуться двоє представників Старого світу. І вперше (!) одна з європейських збірних виграє ЧС за межами рідного континенту.

Згодом ван Марвійк кілька разів повторював журналістам слово «неймовірно», адже востаннє Нідерланди виступали у фіналі 32 роки тому. Попередні спроби зійти на вершину в 1974 і 1978 роках завершилися для «помаранчевих» програшем. Цікаво, що й цього разу голландські чиновники не вірили у своїх футболістів, зарезервувавши для них готель лише до 5 липня.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Перший півфінал

Голландія — Уругвай — 3:2

Голи: ван Бронкхорст, 18; Снайдер, 70; Роббен, 73 — Форлан, 41;
М. Перейра, 90+2

Голландія: Стекеленбург, Матійсен, Хайтінга, ван Бронкхорст, Булахруз, ван Боммель, де Зеув (ван дер Варт, 46), Снайдер, Кюйт, ван Персі, Роббен (Еліа, 89)

Уругвай: Муслера, Годін, Горгано, Вікторіно, Аревало, Перес, М. Перейра, А. Перейра (Абреу, 78), Касерес, Форлан (С. Фернандес, 84), Кавані

Суддя — Ірматов (Узбекистан)

Кейптаун, «Грін пойнт»,
62 479 глядачів