Брат за брата

07.07.2010

Учора поїздкою до Хмельницького лідер ініціативи «Оновлення країни» Валентин Наливайченко завершив своє презентаційне турне по регіонах, яке стартувало більш ніж місяць тому. Як і в інших областях, на Хмельниччині колишній голова СБУ подавав себе як політик патріотичного, навіть націоналістичного середовища. Створити координаційний центр патріотичних сил — цю пропозицію, озвучену Наливайченком під час спілкування з журналістами у Хмельницькому, можна вважати підсумком першого етапу його діяльності як політика «в полі».

Як відзначив пан Наливайченко, мета такого центру — узгодити між проукраїнськими партіями висування на мажоритарних округах та надати новим патріотичним організаціям можливість брати участь у місцевих виборах за списками партнерів по табору. Ця ініціатива лідера «ОК» виглядає логічною з огляду на наміри правлячої коаліції усунути від наступних виборів осередки, що були зареєстровані менш ніж рік тому.

Наливайченко вважає, що скоординована участь у місцевих виборах стане першим кроком для об’єднання патріотичного середовища в якісно нову проукраїнську політичну силу. «Якщо влада гадає, що за допомогою репресивного закону про місцеві вибори знищить український демократичний рух, то вона дуже сильно помиляється. З будь–якої ситуації можна знайти вихід», — каже екс–голова СБУ.

Цікаво, що в інтерв’ю сайту «Главком», яке вийшло вчора, Валентин Наливайченко заперечив, що на базі ініціативи «Оновлення країни» постане окремо партія. «Ми цим справді не займаємося. Зараз у Мін’юсті зареєстрована вже, здається, 181 партія, і ще одну створювати ми не будемо», — сказав Наливайченко, назвавши існуючі партії «закритими клубами, чиї рішення зумовлені винятково волею вождів». На запитання, чи долучиться «ОК» до «Нашої України» за умови проведення там «люстрації», екс–голова СБУ відповів так: «Непоганий план. Але ми розглянемо його тільки після того, як чесно зробимо те, що ми обіцяли людям, — до кінця літа сформуємо програму, проведемо форум громадських організацій. Якщо на ньому буде ухвалено рішення об’єднуватися з політичною силою — безвідносно до конкретної партії — ми це зробимо».

А на Хмельниччині, виконуючи заявлену програму побудови ідеології «з низів», Наливайченко зустрівся з мешканцями села Ружичанка, які протестують проти значного зменшення їхніх земельних паїв. Відтак екс–голова СБУ виступив із пропозиціями до Хмельницької райдержадміністрації, що має вирішити конфлікт.