Темп «залізної леді»

07.07.2010

«Залізні люди» — це універсальні солдати спорту, які здатні менш ніж за дві години заввиграшки здолати 1,5 км уплав, проїхати 40 км на велосипеді, а «на закуску» ще й пробігти 10 км. Саме на такому «полігоні» олімпійських стандартів минулими вихідними в ірландському місті Атлон найсильніші європейські триатлоністи виборювали медалі першості Європи.

З України до Ірландії вирушили шестеро спортсменів. Чоловічу команду (четверо чоловіків та один юніор) прикрасила своєю присутністю одна жінка, яка в підсумку посіла найвище місце серед дорослих українців. Саме 22–річна Юлія Сапунова першою і вийшла на дистанцію. Найсильніша з вітчизняних «залізних леді» (вигравала Європу–2009 у віковій категорії до 23 років) впоралася з водною перешкодою за 19 хв. 5 сек., показавши 23–й час. Пересівши на велосипед, наша землячка почала потроху надолужувати згаяне й після десяти кілометрів велоперегонів вискочила на 19–й щабель. Проте під кінець гонки на колесах українка опинилася вже на 24–й позиції, програючи лідерці Ніколь Спіріг зі Швейцарії трохи більше хвилини (цікаво, що після води представниця Швейцарії вигравала у Сапунової лише п’ять секунд). На останньому, біговому, етапі учасниця пекінської Олімпіади зробила стрибок у «двадцятку» найсильніших — фінішну лінію Юлія перетнула 18–ю, програвши переможниці, Спіріг, близько трь­ох хвилин. Час чемпіонки — 1 год. 57 хв. 58 сек., другий результат показала француженка Кароль Пеон (+0,12), третій — шведка Ліза Норден (+0,22).

Серед чоловіків 51,5–кілометрову трасу найшвидше підкорив британець Алістер Браунлі (1 год. 44 хв. 24 сек.), слідом за ним на фініші були іспанець Хав’єр Гомес (+0,40) та француз Давід Наусс (+1,07). Найкращим із українців із 21–м результатом виявився Андрій Глущенко (+2,45). Після двох третин випробування Андрій мав непогану нагоду забігти в «топ–10», однак, втративши чотири позиції на другому переодяганні (із 11–ї позиції скотився на 15–ту), донеччанин надалі тільки скочувався вниз. Чоловік Юлії Сапунової, Данило, завершив змагання на 25–му місці, Олексій Сюткін із Черкащини — на 40–му, а Святослав Цвєтков припинив боротьбу на 5–му кілометрі велоперегонів.

Трохи краще за своїх старших товаришів виступив єдиний наш юніор. Анар Наджафов із Харкова на «м’якшій» дистанції, яка вдвічі коротша за олімпійську, фінішував 14–м, відставши від чемпіона, іспанця Вісенте Ернандеса, на півтори хвилини.