Слідчого підтримайте бюджетом

06.07.2010

Наприкінці минулого тижня Верховна Рада зробила «подарунок» слідчим країни до їхнього професійного свята (Дня слідчого) — ухвалила в цілому Закон України «Про внесення зміни до статті 218 Кримінально–процесуального кодексу України», тим самим значно розширивши обов’язки слідчого. За ухвалення змін проголосувало 338 народних депутатів. Відтепер закон передбачає, що матеріали досудового слідства пред’являються для ознайомлення підшитими і пронумерованими. До того ж на вимогу обвинуваченого слідчий має вручити йому засвідчену належним чином копію опису матеріалів кримінальної справи.

 

Звісно, законодавчі зміни додадуть роботи слідчим, адже лише слідчі міліції щороку порушують понад півмільйона справ (їхня частка — розслідування майже 95% від усіх скоєних у дер­жаві злочинів), за якими до відповідальності притягують близько 300 тисяч осіб. А ще в їхньому провадженні перебуває майже 2 мільйони справ минулих років, які теж необхідно розслідувати. В Україні в системі МВС нині працює 12 тисяч слідчих, які щодня стикаються із жорстокістю, людською бідою, при цьому вони мають бути поза емоціями, лишаючись об’єктивними і неупередженими. Хоча не кожен витримає те навантаження, яке припадає на слідчого.

За словами заступника міністра внутрішніх справ Василя Фаринника, з урахуванням розслідування злочинів минулих років середньорічне навантаження на одного міліцейського слідчого в кілька разів більше, ніж у слідчих прокуратури, СБУ і податкової міліції, і значно перевищує всі науково обґрунтовані норми. До того ж із 2007 року на слідчих органів внутрішніх справ покладено розслідування справ про зумисні вбивства та інші злочини проти життя та здоров’я особи, якими раніше займалася прокуратура. Прикро, але жодної копійки під таке законодавче реформування (щонайменша потреба становила 50 мільйонів гривень) чи штатної одиниці ніхто не надав.

Пан Фаринник вважає, що його колегам і підлеглим вдалося навіть покращити якість досудового слідства. Найскладніші справи потрапляють до головного слідчого міліцейського офісу на Богомольця, 10 в Києві. Наприклад, резонансна справа щодо службових осіб групи компаній «Кінгз Кепітал» за фактами шахрайського заволодіння коштами громадян в особливо великих розмірах. На сьогодні загальні збитки від згаданої афери становлять понад 100 мільйонів гривень, фактично відібраних в ошуканих понад 3,5 тисячі громадян. Наразі завершують проведення великих за обсягом експертних досліджень (судово–бухгалтерська, почеркознавчі, комп’ютерні та фоноскопічні експертизи, оцінка земельних ділянок і будівель) і досудове слідство у справі незабаром закінчиться.

Завершено розслідування й іншої резонансної справи за обвинуваченням громадянина США Флетчера та восьми його помічників з України в іншій фінансовій оборудці, коли змовникам вдалося незаконно привласнити 63 мільйони гривень. Зараз усі її фігуранти ознайомлюються з понад 220 томами справи.

Тим часом у Головному слідчому управлінні МВС зазначають, що для подальшого покращення діяльності служби слідчі підрозділи необхідно оснастити сучасною організаційною та криміналістичною технікою, автомобілями, засобами зв’язку, переглянути навантаження на кожного працівника та систему підготовки кадрів, а також удосконалити нормативно–правову базу з питань функціонування системи досудового слідства. Тільки за такої умови вдасться спинити плинність кадрів — щороку слідство залишає понад тисячу підготовлених спеціалістів, зокрема з вищою юридичною освітою. Більшість із них звільняється через низьку заробітну плату.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>