Домашнє завдання для Миколи Азарова

06.07.2010

Міжнародний валютний фонд, попри всі прогнози скептиків та марні сподівання опозиції, таки вирішив надати Україні черговий кредит. Сума — 14,9 млрд. доларів виявилася у межах очікування вітчизняного уряду. Влада сподівається, що кошти ми зможемо отримати вже у серпні.

Переговори, як стверджують експерти, проходили нелегко. Місія експертів МВФ працювала в Києві з 21 червня по 3 липня і за цей час намагалася отримати в уряду Миколи Азарова відповідь на кілька головних питань: яким є насправді бюджетний дефіцит у нашій державі, якими шляхами влада намагатиметься його зменшувати. Адже нинішній уряд, як і його попередник, поки що не виконав жодної вимоги Фонду, які стосувалися зменшення соціального популізму.

Утім консенсус за зачиненими дверима таки знайшли: МВФ ухвалив рішення задовольнити прохання української сторони та узгодити програму співпраці на наступні 2,5 роки. А для того, щоби документ був офіційно підписаним, українському уряду все ж доведеться ще попрацювати: ухвалити відповідні законодавчі зміни, що стосуються бюджету і фінансового сектору. На цьому жорстко наголосив керівник Місії МВФ в Україні Танос Арванітіс.

Влада обіцяє, що нинішній кредит використають не для погашення дефіциту бюджету, а за його призначенням. «Тобто на поповнення валютних резервів НБУ», — каже керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. Однак опозиція у такі добрі наміри вірить мало. «Ми звернемося до МВФ із проханням не надавати Януковичу ці гроші. Тільки тому, що вони [влада] хочуть використати ці гроші на повернення 5,4 мільярда доларів «РосУкренерго» і, по суті, задіяти їх у потужній корупції», — заявила екс–прем’єр–міністр Юлія Тимошенко.

Ольга БОНДАРЕНКО