Усім на підлогу — це податкова!

06.07.2010

До другого читання у Верховній Раді дітище нинішнього Кабміну зазнає серйозного втручання. Більшість чиновників та представників політичних сил, окрім самого Прем’єра, вже відмежувалися від свого авторства документа. Понад сто народних депутатів вважають за необхідне внести у кодекс понад три тисячі різноманітних поправок. «Регіонал» Віталій Хомутинник стверджує, що насамперед приберуть фіскальні новації, які викликали такий протест у громадськості, запровадять соціальні режими оподаткування, а також механізм інвестиційного податкового кредитування.

Опозиція ж, як відомо, приписувала авторство кодексу — з усіма його драконівськими нормами — віце–прем’єру Сергію Тігіпку. Але сам Тігіпко заявляє у своїх інтерв’ю, що кодекс пророблений погано. Тобто спочатку фахівці створили фаховий кодекс, а потім у нього вписали норми про підтримку податкової адміністрації. І вийшла, як кажуть, «нестиковочка»...

«УМ» вже писала, що громадська ініціатива «Оновлення країни» збирає підписи проти кодексу, а тим часом заступник голови Верховної Ради Микола Томенко прогнозує масові акції протесту, якщо найодіозніші норми не скасують. «Інакше в Україні утворять поліцейську державу на чолі з податковою інспекцією, яка отримає повноваження, які й не снилися НКВС», — вважає віце–спікер. .

Утім іншого виходу, як іти назад, у чиновників немає. «Недавно ми спілкувалися з підприємцями у Донбасі, — кажуть громадські активісти. — Вони сказали: якщо цей кодекс підпишуть, ми приїдемо до Києва і влаштуємо тут такий Майдан, що його надовго запам’ятають! І це не дивно: адже за цим кодексом, якщо у податківців закінчуються гроші, вони можуть просто прийти на будь–яку фірму і розпочати перевірку».

Ставлення дрібних підприємців до урядового варіанта кодексу характеризує такий діалог: «То що, нам тепер їхати в село і вирощувати картоплю?». — «Не хвилюйтеся, нас знайдуть і там!..». Подібні настрої не могли оминути й адміністрацію Президента. Перший заступник її голови Ірина Акімова є противником подібних фіскальних новацій і переконала в необхідності скасувати податкову опричнину Віктора Януковича. А він у свою чергу поставив завдання перед керівником Кабміну, який, утім, наполягає, що без жорстких кроків нині нікуди.