Удар Колліною

06.07.2010
Удар Колліною

Президент ФФУ Григорій Суркіс презентує П’єрлуїджі Колліну в Києві. (Фото з сайту ФФУ.)

Учора на прес–конференції, що відбулася в Домі футболу, президент ФФУ Григорій Суркіс повідомив, що куратором суддівського корпусу України призначено італійця П’єрлуїджі Колліну. Він підписав із ФФУ дворічну угоду.

Усі пам’ятають, який скандал розгорівся в нас у другій половині минулого сезону, коли арбітри грубо помилялися ледь не в кожному турі, причому найчастіше — на користь «Динамо». Більшість власників «прем’єрлігівських» клубів звинуватили в маніпулюванні суддями керівника національної федерації Суркіса, близького до динамівської структури. Найбільше ж дісталося Суркісу–старшому від представників Донецького регіону. Тож, аби не доводити ситуацію до точки кипіння (а в Україні вже говорили й про потребу відставки президента ФФУ), Григорій Михайлович і вдався до послуг відомого в минулому арбітра, та ще й такого екстравагантного та авторитетного.

Наразі 50–річний апеннінець, який шість разів визнавався найкращим арбітром світу, очолює суддівський комітет УЄФА. Тепер «Інопланетянин», як ще називають Колліну, займеться наведенням порядку і в українському футболі. «Моїм першочерговим завданням є створення в Україні такої структури, яка дала б змогу з часом отримати цілу групу рефері, готових до роботи на найвищому рівні, — заявив П’єрлуїджі на церемонії свого представлення. — Для цього необхідно створити певні умови організації роботи та діяльності арбітрів. У тому числі досягти повної незалежності від будь–яких впливів клубів, ліг та національної асоціації».

Цікаво, що для багатьох у вітчизняному футболі призначення Колліни виявилося несподіванкою, хоча, скажімо, Савік Шустер у своїх «Африканських пристрастях» анонсував його ще минулого четверга.

У коментарі «УМ» колишній тренер київського «Арсеналу» Олександр Заваров назвав такий вибір ФФУ «експериментом», додавши, що його результати можна буде оцінити лише з часом.