І старий, і молодий

06.07.2010

Тоді як у зимовій Африці підходить до завершення футбольний «мундіаль», стара Європа приймає неофіційний чемпіонат світу з іншого популярного виду спорту — в суботу велосипедисти стартували в легендарній гонці «Тур де Франс», започаткованій у 1903 році французькою газетою «Екіп». Цієї весни чимало відомих гонщиків пропустили багатоденку дорогами Італії, цілеспрямовано готуючись до 97–ї за ліком «Великої петлі». А вона багато в чому обіцяє бути знаменною.

 

Тепер Ленс проти Альберто

Зокрема, востаннє тут їде 38–річний Ленс Армстронг — семиразовий переможець «Тур де Франс» у період із 1999 по 2005 рік. Нагадаємо, після 2005–го американець залишав велоспорт, але торік повернувся для пропаганди боротьби з раком, який він сам здолав. Цього року Ленс представляє створену спеціально під нього команду «Радіошек» на чолі зі своїм другом і менеджером, бельгійцем Йоханом Брюнелем. Із Армстронгом уже кілька років тримається й переможець «Туру–2005» у категорії молодих — галичанин Ярослав Попович. Також «янкі» має потужну підтримку в особі свого земляка Леві Лейфаймера та досвідченого німця Андреаса Кльодена. Сам Ленс ковдру на себе не тягне, заявляючи, що в «Радіошеку» є три капітани.

Торік американська легенда в лавах казахстанської команди «Астана» посіла у Франції третє місце, а першість виборов тодішній партнер Армстронга по «стайні» іспанець Альберто Контадор. За лаштунками говорили про складність стосунків двох лідерів світового велоспорту, тому нині в них буде шанс позмагатися в очній боротьбі по різні боки барикад. Контадору, тріумфаторові «Туру» 2007 і 2009 років, допомагають, зокрема, Олександр Винокуров із Казахстану й наш Андрій Гривко. 27–річний Альберто розраховував і на підтримку свого співвітчизника Оскара Перейро, переможця «Великої петлі–2006», але той не набрав пристойних кондицій, тому навіть не потрапив до числа дев’яти представників команди на «Турі». Засмучений Оскар навіть заявив, що цього року завершить виступи серед професіоналів.

Конкурентів вистачає

Крім Перейро, не їхатиме тут ще один відомий гонщик — бельгійський спринтер Том Боонен. Лідера команди «Квік степ» підкосила травма коліна. Натомість в інших «стайнях» цілим розсипом зірок сяють спринтери, яким до снаги вигравати рівнинні етапи: британці Уїггінс («Скай») і Кавендіш («Коламбія»), італієць Петаккі («Лямпре»), іспанець Фрейре («Рабобанк»).

Солідний склад представив і ще один претендент на перемогу в командному заліку — «Саксобанк». На тритижневому марафоні його «музику» гратимуть Енді й Френк Шлек із Люксембургу, а на короткій дистанції здатен себе проявити швейцарський спринтер Фабіан Канчеллара. Свої здібності він показав уже в пролозі багатоденки, перемігши минулої суботи на «розділці» в Роттердамі, ще на території Нідерландів. Канчеллара взяв своєрідний реванш у німця Тоні Мартіна за несподівану недавню поразку на домашньому «Турі Швейцарії».

Так само спринтерська майстерність вирішила все й на фініші першого недільного етапу в Брюсселі. Алессандро Петаккі зміг уникнути великої кількості завалів, у які потрапили чимало суперників, і першим перетнув «стрічку».

До когорти фаворитів загального заліку також входять тріумфатор цьогорічного «Джиро» Іван Бассо з «Ліквігас» (італієць прямим текстом заявив про намір виграти «Тур»), австралієць Кадел Еванс із ВМС, американець Крістіан Ванде Вельде з «Гармін», іспанський переможець «Великої петлі–2008» Карлос Састре з «Сервело». У компанії з Састре їде ще один українець — Володимир Густов.

Цього року «Тур» завернув на початку до Голландії й Бельгії, а вже надалі петлятиме по шосе Франції. Гонка традиційно складається з 21 етапу, останній із яких завершиться 25 липня на Єлисейських полях у Парижі. На відпочинок у 198 спортсменів із 22 команд є два дні — 12 і 21 липня (після 8–го й 16–го відрізків).

 

ТАБЛО

Багатоденна гонка «Тур де Франс» (3–25 липня)

Пролог (роздільний старт на 8,9 км). 1. Канчеллара (Швейцарія, «Саксобанк») — 10 хв. 00 сек. 2. Мартін (Німеччина, «Коламбія») — відставання 10 сек. 3. Міллар (В. Британія, «Гармін») — +0,20... 24. Гривко («Астана») — +0,40... 94. Попович («Радіошек») — + 1,01... 168. Густов («Сервело тест тім»; усі — Україна) — +1,21...

1–й етап (223,5 км). 1. Петаккі (Італія, «Лямпре») — 5 год. 09 хв. 38 сек. 2. Реншоу (Австралія, «Коламбія»). 3. Хушовд (Норвегія, «Сервело»)... 45. Гривко... 57. Попович... 99. Густов — час переможця...