Телефон у траві, зашморг на шиї

01.07.2010
Телефон у траві, зашморг на шиї

Чи могла хлопця підштовхнути до самогубства розмова у міліції, з’ясовує прокуратура. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Трагічна історія в селі Пустоіванне Радивилівського району розпочиналася банально — з сільської бійки. Як розповідає дідусь загиблого Олександра Чопика, наприкінці травня Сашка та його товариша побив неподалік місцевого розважального комплексу «Кока» якийсь чоловік. Хлопець три доби провів у лікарні, а його товариш і досі ходить з ушкодженою рукою. Саме після тієї бійки, як запевнив онук діда, він і знайшов у траві мобільний телефон. «Наприкінці минулого тижня дільничний інспектор міліції викликав Олександра, — повідомила в.о. начальника відділу зв’язків із громадськістю УМВС у Рівненській області Інна Березовська. — Підставою стала заява 23–річного Романа, жителя села Верба Дубенського району, в якого наприкінці травня відібрали мобільний телефон «Нокіа 6300». При перевірці стало відомо, що цим мобільним користується Олександр, мешканець села Пустоіванне».

Під час спілкування з дільничним хлопець розповів про бійку та про знахідку телефона. 16–річний школяр переступив поріг райвідділу міліції об 11–й годині, а вийшов звідти о 14–й, про що свідчать записи у книзі реєстрації відвідувачів. О 16–й Сашко мав знову прийти до райвідділу — на очну ставку з власником телефона, який у нього вилучили, але не з’явився. А через півтори години надійшло повідомлення, що хлопця знайшли повішеним. Що саме спонукало його до самогубства — не відомо. Рідні Олександра Чопика переконані: хлопця довели до суїциду міліціонери: «Як ми довідалися згодом, спершу власник телефона стверджував, що його загубив, а вже згодом заявив, що його пограбували, — розповідає дідусь юнака Леонід Чопик. — Ми хочемо знати, хто саме з міліціонерів допитував мого онука і як саме це робив? Як же треба було розмовляти, щоб завжди веселий, активний та життєрадісний хлопчина зважився на самогубство?!».

«Під час огляду тіла експерт ознак насильницької смерті не виявив, лише на шиї залишилися сліди від зашморгу мотузки, — повідомив начальник УМВС у Рівненській області Олег Сало. — Оперативники не виявили ні слідів боротьби, ні передсмертної записки хлопчини». Тим часом прокуратура області почала перевірку за фактом смерті школяра; одночасно проводять перевірку правомірності дій та рішень працівників Радивилівського райвідділу міліції. Також правоохоронцям доведеться встановлювати причину ще одного самогубства — 14–річного Володимира Савраницького з села Ярославичі Млинівського району. У вівторок увечері, отримавши атестат про неповну середню освіту, він подався відзначати з друзями отримання свідоцтва. Подорожуючи навколишніми барами та дискотеками на старенькому «Москвичі», Володимир не впорався з керуванням та в’їхав у паркан, пошкодивши авто. Пообіцяв власнику автомобіля, що відшкодує завдані збитки, та замість того, щоб повернутися додому, несподівано втік. Батьки почали шукати сина, але знайшли юнака вже повішеним на дереві. Експерт, який виїхав у складі слідчо–оперативної групи на місце події, слідів насильницької смерті не виявив. Нині правоохоронці встановлюють осіб, з якими підліток спілкувався останнім часом, та причину його самогубства.