«Принципових відмінностей між Львовом і Донецьком немає»

01.07.2010

Екс–голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко як лідер громадської ініціативи «Оновлення країни» до Дніпропетровська позавчора прибув уперше. Спершу провів прес–конференцію в інформагентстві «Новий міст», причому зробив це разом із координатором громадської організації ГРАД («Громадянський актив Дніпропетровська») і водночас — «Оновлення країни» в Дніпропетровську Андрієм Денисенком.

Наливайченко вкотре зазначив, що оновлення країни необхідно починати знизу догори. А для цього важливо дізнатися про реальні проблеми місцевих громад. Саме це — завданням організації «Оновлення країни». Отож було названо конкретні об’єкти і проблеми, якими активісти «ОК» нині опікуються на Дніпропетровщині. Це — хвостосховище радіоактивних відходів поблизу Дніпродзержинська, що становить значну екологічну небезпеку для місцевих жителів. Валентин Наливайченко назвав це результатом тотальної корупції на місцях.

Саме корумпованість місцевої влади лідер «Оновлення країни» назвав головною причиною того, що Дніпропетровськ втратив право приймати матчі футбольного Євро–2012. «Ускладнена процедура видачі дозволів і ліцензій, корумпована процедура землевідведення, перепони в допуску українського інвестора до реконструкції стадіону й аеропорту — все це стало перешкодою у підготовці міста до чемпіонату», — зазначив Валентин Наливайченко.

Чимало уваги він приділив темі об’єднання України, яке бачить основою національної ідеї. У цьому сенсі екс–голова СБУ згадав досвід Білорусі, де обидва загальнонаціональні канали (а більше «бацька» Лукашенко не допускає) виходять в ефір білоруською мовою.

«Насправді немає принципових відмінностей між Львовом і Донецьком, — зазначив Наливайченко. — В усіх містах люди стикаються зі схожими соціальними проблемами. Вважаю, що об’єднати країну можна загальнонаціональними соціально зорієнтованими проектами і програмами, які фінансує влада, контролює місцева громада за активної участі громадських організацій».

Крім іншого, Валентин Наливайченко зустрівся з активом національно–патріотичних сил Дніпропетровщини.

Першу частину «презентаційного» турне колишнього голови СБУ сьогодні підсумує поїздка до Запоріжжя.