«Синє» майбутнє місцевих виборів

01.07.2010

Побоювання справдилися: більшість негативних положень, які обговорювали в політикумі на рівні чуток, таки з’явилися у владному проекті закону про місцеві вибори. Законопроект, внесений на розгляд Верховної Ради головою фракції ПР Олександром Єфремовим, пропонує низку суперечливих новацій: забороняє виборчі блоки, допускає до виборів лише «старі» партосередки, обмежує право громадян на участь у виборах, толерує «перебіжчиків» тощо. Сьогодні цей документ — унесений у вигляді окремого закону, а не поправок до старого — розглядатимуть під «куполом».

 

Позапартійним — зась!

Отже, «регіонали» пропонують проводити місцеві вибори за змішаною системою. У разі схвалення коаліцією — що не викликає сумніву — половину депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних і міських рад обиратимуть за виборчими списками, укладеними місцевими осередками партій. Ще половину щасливчиків визначать у мажоритарних округах, при цьому право висувати кандидатів в одномандатних округах матимуть лише партії.

Депутатів сільських і селищних рад, як і раніше, обиратимуть у мажоритарних округах. Як не дивно, у глибинці буде більше демократії: кандидати матимуть право балотуватися не лише від партій, а й шляхом самовисування.

Цей самий принцип діятиме на виборах голів. Кандидатів у мери можуть висувати лише партії. Керманичами сіл та селищ можуть стати і самовисуванці, і делегати партій.

При цьому навіть партіям буде непереливки. По–перше, на виборах не передбачено можливості створення блоків — це мінус для малих та середніх структур, великий мінус для іменних блоків (Тимошенко, Литвина, потенційних блоків Тігіпка, Яценюка, Наливайченка). І плюс — для розкрученого «безіменного» бренду Партії регіонів.

По–друге, проект надає право висувати кандидатів лише тим партійним осередкам, які були зареєстровані на місцях більш як за рік до виборів. А це біда для свіжих політичних сил і їхніх лідерів: Кириленка, Яценюка, Тігіпка, Гриценка. І тут ініціатива «регіоналів» грає на руку великим партіям — таким, як самі «Регіони». Партія Віктора Януковича й так перебуває на піку електоральної популярності, але їй, виявляється, мало цієї «фори».

«Проект «Регіонів» — це обмеження демократії»

«Пропозиція Єфремова — це обмеження демократії, — зазначив у коментарі «УМ» БЮТівець Сергій Соболєв, глава «тінього уряду». — По–перше, обурює заборона блоків. По–друге, заборона для партій і осередків, яким менше року. По–третє — це обмеження в правах на рівні громадянина. Адже до виборів за мажоритарною системою на міському, районному та обласному рівні допускатимуть лише кандидатів від партій. І то — тих, яким понад рік».

«Регіонал» Владислав Лук’янов у свою чергу зазначив у коментарі «УМ», що більшість новацій законопроекту — це данина партійній системі, яка стала визначальною після конституційної реформи 2004 року. «Треба враховувати наслідки політреформи: спиратися на партійний принцип, на політичну відповідальність, — зазначив Лук’янов. — Це відповідає поточній політичній ситуації. Якщо підходити суворо, то вартувало б запровадити партійну систему висування по всій вертикалі. Але ми мусили погодитися з тим, що в багатьох селах і селищах просто нема партійних осередків».

Крім іншого, законопроект «регіонала» Єфремова передбачає внесення змін ще до кількох законів. По всій вертикалі місцевих рад пропонується скасувати навіть натяки на імперативний мандат: депутати зможуть вільно бігати між фракціями. «Тушки» спускаються на нижчі рівні.