НОВИНИ ПЛЮС

01.07.2010

Ще 5 млрд. — у глибину «Надр»!

Кабмін має намір витратити на рекапіталізацію банку «Надра» ще 5 млрд. гривень. Раніше, нагадаємо, держава вклала у цю фінустанову 7 млрд. грн., але ця сума практично ніяк не вплинула на стан проблемного банку. Це відбудеться, незважаючи на намір одного з інвесторів — Дмитра Фірташа — конвертувати частину викупленого боргу банку «Надра» у капітал.

Іншу ініціативу Національного банку — об’єднати «Надра» з трьома націоналізованими банками — уряд визнав недоречною. «Два банки злити складно, а чотири — це фантастика. Я займався злиттям у «Сведбанку» і знаю, як це непросто», — зазначив віце–прем’єр Сергій Тігіпко.

Натомість у Кабміні розглядають дещо іншу стратегію банківського реформування. Скажімо, банк «Київ» об’єднають або з «Родоводом», або з «Укргазбанком». «У цих структурах частка держави більша, і таким чином легше буде пройти всі процедури», — зазначив Тігіпко. Раніше, як відомо, «Київ» разом з «Укрпоштою» мали створити спеціальний поштовий банк, але ця ідея так і зависла у повітрі.

По тендер — до Мінекономіки

Сьогодні набула чинності нова редакція закону про держзакупівлі. Відтепер єдиним уповноваженим органом, який відповідатиме за цю процедуру, контролюватиме роботи і послуги, є Міністерство економіки. Тож уповноважений орган має право отримувати будь–яку інформацію,що стосується закупівель товарів, товарообігу, скасовувати процедури закупівлі. Поскаржитися на чиновників міністерства можна буде тільки в Антимонопольний комітет.

«Миколо Яновичу, порахуйте...»

Віктор Янукович наказав виконати особливе доручення Миколі Азарову — до 1 серпня цього року Прем’єр–міністр України має особисто проконтролювати своєчасну виплату заробітних плат. Президент наголосив: основна відповідальність повинна торкнутись тих, хто безпосередньо розпоряджається бюджетними засобами — керівників. Якщо до 1 жовтня не відбудеться принаймні дворазового зменшення обсягів заборгованості заробітних плат, керівників держпідприємств можуть звільнити з посади. Президент Янукович пообіцяв, що каратиме він тих, хто кривдить людей, суворо.

Третій квартал за ціною другого...

Перший віце–прем’єр Андрій Клюєв пообіцяв: ціна за природний імпортований газ у третьому кварталі залишиться такою самою, як і в другому. Нагадаємо, що ціна російського газу для України у другому кварталі з урахуванням знижки становитиме 236 доларів за тисячу кубометрів.

«Газпром» ледь не збанкрутував... через Україну

Через проблеми транзиту з Україною в січні 2009 року російський газовий монополіст, компанія «Газпром», зазнав величезних збитків, що сягнули близько трьох мільярдів доларів. Вражаюча сума склалася із багатьох чинників, серед яких — втрати від недопоставок, штрафи за невиконання денних номінацій, транспортні потужності в Європі, оплачені, але не використані..

Зокрема, сюди включено й ціновой арбітраж у розмірі 688 млн. доларів у результаті заміщення більш дорогого російського газу газом зі спотового ринку і використання палива з підземних газосховищ...