Дозаправка у повітрі

01.07.2010
Дозаправка у повітрі

«Маяки», колеги, ми в Москві уже уточнили: працюємо далі!.. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Прем’єр–міністр Микола Азаров розповів українцям, чим він займався вихідними в Москві разом із російським колегою Володимиром Путіним. «Уточнювали «маяки», — повідомив Прем’єр. Тобто обговорювали спільні проекти і вирішували, як прискорити роботу там, де треба.

 

Не зовсім міноритарії...

А треба, на думку Азарова, передусім у галузі авіації. Офіційні Київ та Москва домовилися зробити незалежну оцінку українських та російських авіабудівних підприємств. Для того, щоб підготуватися до інтеграції цих комплексів. Тож чутки, що вітчизняний авіапром таки «зливатимуть», підтверджуються. Навіть попри заяву місячної давнини віце–прем’єра Сергія Тігіпка, що він, мовляв, уперше про подібне чує. «Ось візьмемо літаки Ан–148 і Ан–158: одна частина кожного з них зроблена в Україні, а інша — в Росії, — популярно пояснив задум перший віце–прем’єр Андрій Клюєв. — Ми створимо спільне підприємство, яке координуватиме цю роботу, плюс займатиметься збутом та розроблятиме нові моделі літаків».

Журналістів найбільше цікавило, чи схему СП не розроблятимуть, бува, за моделлю злиття «Газпрому» та «Нафтогазу», в якій українська сторона матиме менше десяти відсотків акцій. «Ну що ви?! Ми в жодному разі не будемо міноритаріями!» — навіть якось обурився Клюєв. Але жодної конкретики, якою можна було б проілюструвати цю тезу, не навів. Раніше міністр промислової політики Дмитро Колесников навів умови української сторони: 50х50 — і ніяк інакше! Проте Москва — цілком офіційно й неприкрито, вустами своїх офіційних осіб — все ж таки вимагає контрольного пакету акцій.

Ревізор уже виїхав

Просування у бік дружби з Росією відбувається швидкими темпами. Скажімо, за п’ять місяців нинішнього року товарообіг між двома країнами подвоївся. «Ми з Владіміром Владіміровічєм вирішили», — раз по раз повторював Микола Азаров, залишаючи здогадуватися, хто насправді щось вирішив, а хто — лише друга частина з «ми»... Тим часом ВВП пообіцяв нашому Прем’єру, що він примусить своїх інспекторів швидше перевірити українські м’ясопереробні та молочні підприємства — аби відкрити для них російський ринок. Пообіцяв Путін і зайнятися інфраструктурою Севастополя: якщо флот не тільки залишають, а й збільшують його чисельність.

Серед законодавчих ініціатив Кабміну — нова редакція закону про запобігання ВІЛ–інфекції. Кращий рівень захисту гарантують також медикам, які у своїй роботі стикаються з носіями вірусу. Дітям, котрі страждають на цю недугу, держава збільшить суму грошової допомоги. Інвалідам зору та слуху за державні кошти вчергове обіцяють придбати житло. «Проблема загострюється, адже в минулому уряд не витратив на це жодної копійки», — заявив Азаров, практично повторивши слова Юлії Тимошенко, які вона також часто адресувала на адресу своїх попередників — уряду Януковича... Невеселі часи очікують на працедавців та трудових посередників: у розпал кризи влада хоче змусити їх укладати трудові договори відповідно до міжнародних норм. Ще одна урядова постанова передбачає створення нових робочих місць у вуглевидобувних регіонах. Прем’єр передбачає таким чином суттєво полегшити напругу на ринку праці Волинської, Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Львівської та Черкаської областей.

 

СКАНДАЛ

Зі святом вас, с...ки, б...ді і бики!

Факт, що чиновники не люблять пресу, не потребує доведень. Але не кожен урядовець відважиться говорити про це вголос і до того ж — на публіці. Виняток — міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба. Проходячи вчора повз журналістів, які уважно слухали коментар міністра юстиції Олександра Лавриновича, головний будівельник держави не зміг стриматися від власної оцінки ситуації. «От б...дь, с..ки, пройти не можна!» — впевненим голосом кинув міністр у бік акул пера.

Раніше преса вже ловила очільника міністерства на вживанні міцних словечок. «Розвели тут биківство!» — саме так у Львівському аеропорту невдоволений пан Яцуба звертався до місцевих будівельників. За іронією долі, саме сьогодні матюкливий міністр відзначає свій день народження — 63–тю річницю. Вітаємо, розуміючи, що ризикуємо нарватися...