Хто краще плюне

01.07.2010
Хто краще плюне

Перемогу іспанцям приніс цей удар Давіда Вільї. (Фото Рейтер.)

Після вівторка на чемпіонаті світу в ПАР уперше за майже три тижні безперервної гри трапилися дні без матчів. Позавчора ввечері визначилися всі чвертьфінальні пари: у п’ятницю зустрінуться Уругвай — Гана, Голландія — Бразилія, у суботу — Аргентина — Німеччина, Парагвай — Іспанія. Перепочинок між боями — два дні. Завтра знову битви, та ще й які.

 

Оманлива краса

Від останнього матчу 1/8 фіналу очікували особливого видовища, адже в принциповій дуелі зустрічалися сусіди–«технарі» з Піренейського півострова. Але гра довела, що португальцям не до снаги скласти конкуренцію іспанцям, принаймні в відкритому футболі.

Керманич «європейських бразильців» Карлуш Кейруш резонно очікував, що суперник володітиме м’ячем більшу частину двобою, тому побудував гру від оборони. До цього «червоно–зелені» в трьох зустрічах не пропустили жодного м’яча (хоча й забивали лише збірній КНДР). Підопічні Вісенте Дель Боске з радістю взялися за відведену їм роль «перших номерів». Адже в стартовому складі вийшли аж шестеро гравців «Барселони» — команди, яка чи не найкраще у світі вміє контролювати м’яч. І вже в перші сім хвилин Фернандо Торрес та Давід Вілья тричі серйозно потурбували кіпера «Браги» Едуардо.

Аргентинський рефері Ектор Балдассі дозволив футболістам доволі жорстку боротьбу, що викликало особливе невдоволення Кріштіано Роналдо. Зірковий форвард «Реалу», на якого молилася Португалія, лише махав руками на суддів, але сподіваного геройства так і не виявив. Після фінального свистка красунчик невдоволено сплюнув, дивлячись в об’єктив камери, й ледь не влучив в оператора.

Долю ж протистояння вирішив інший зірковий форвард. Новоспечений гравець «Барси» Вілья, атакуючи з лівого флангу, у швидкій комбінації вирвався на побачення з Едуардо і пробив його ударом під поперечину з другої спроби. Щоправда, як згодом показала комп’ютерна графіка, Давід перебував у 20–сантиметровому положенні «поза грою», а лайнсмен не встиг за перебігом подій. Маємо черговий аргумент на користь відеоповторів.

Хай там як, Вілья забив четвертий м’яч на цьому чемпіонаті світу з п’яти командних і приєднався в гонці бомбардирів до словака Віттека й аргентинця Ігуаїна.

На післяматчевій прес–конфереції Кейруш визнав закономірність перемоги «Червоної фурії» та присоромив своїх підопічних, які створили мало гольових моментів і не змогли реалізувати бодай один із них. А розважливий вусатий Дель Боске сказав, що його команда почувається комфортно — суперникам украй важко протидіяти манері гри іспанців. До того ж, є резерв для посилення, що продемонстрував Фернандо Льоренте, успішно замінивши малопомітного Торреса.

Чай мате зміцнює нерви

Напевно, пара «Парагвай — Японія» була найслабшою серед усіх дуетів, що змагалися за вихід до чвертьфіналу. Раніше ці дві збірні проходили максимум до 1/8 фіналу таких змагань, і для одного з суперників перемога стала б новим кроком в історії.

Команди рівні за класом, а оскільки ціна перемоги була надвисокою, то й гру вони почали обережно, без особливих моментів. Глядачі закономірно назвали цю зустріч найнуднішою на етапі: ніхто не форсував події аж до кінця основного часу і, вже очікувано, в додаткові півгодини.

А далі була кульмінація — перша на турнірі серія післяматчевих пенальті. Парагвайці, як здалося, вийшли до «точки» значно спокійнішими, ніж зазвичай стримані японці. І хоча голкіпер «синіх самураїв» Ейдзі Кавасіма кілька разів вгадував напрям ударів суперника, але любителі чаю мате пробивали настільки майстерно, що навіть інтуїція не рятувала воротаря.

Фатальним для Японії став підхід до м’яча захисника Юїчі Комано із клубу «Джубіло Івата»: гравець, у якого за спиною більш ніж півсотні матчів у футболці збірної, пробив у перекладину. Кавасіма ж не взяв і наступний постріл — і до чвертьфіналу вийшли «альбірохас», як називають парагвайців за червоно–білі футболки. Підопічні аргентинця Херардо Мартіно стали четвертими представниками Південної Америки на такому етапі змагань — схожого успіху представники цієї частини світу ще не мали ніколи. А за певних обставин ми цілком зможемо побачити і суто південноамериканський півфінал, і навіть фінал.

А стосовно Японії, то одразу після поразки у відставку подав головний тренер Такеші Окада. «Не думаю, що зможу зробити ще щось на цій посаді», — так прокоментував свій вчинок нащадок самураїв.

 

ТАБЛО

1/8 фіналу. Заключні матчі

Парагвай — Японія — 0:0 (пен. — 5:3)

Післяматчеві пенальті реалізували: Е. Баррето, Барріос, Ріверос, Вальдес, Кардосо — Ендо, Хасебе, Хонда

Нереалізоване пенальті: Комано (поперечина)

Парагвай: Вільяр, Морель, да Сильва, Алькарас, Бонет, Вера, Ріверос, Ортігоса (Е. Баррето 75), Санта–Крус (Кардосо 94), Бенітес (Вальдес 60), Барріос

Японія: Кавасіма, Комано, Туліо Танака, Нагатомо, Накадзава, Абе, Ендо, Мацуї (Окадзакі, 65), Хасебе, Хонда, Окубо (Тамада, 106)

Суддя — Де Блеккере (Бельгія)

Преторія, «Лофтус Версфельд», 36 742 глядачі

Іспанія — Португалія — 1:0

Гол: Вілья, 63

Іспанія: Касільяс, Піке, Пуйоль, Капдевіла, С. Рамос, Бускетс, Іньєста, Х. Алонсо (Марчена, 90+3), Чаві, Торрес (Ф. Льоренте, 58), Вілья (Педро, 88)

Португалія: Едуардо, Б. Алвеш, Карвальйо, Р. Кошта, Коентрао, Пепе (П. Мендеш, 72), Тіаго, Р. Мейрелеш, Алмейда (Данні, 58), К. Роналдо, Сімао (Лієдсон, 72)

Вилучення: Р. Кошта, 89 (П)

Суддя — Балдассі (Аргентина)

Кейптаун, «Грін пойнт», 62 955 глядачів